Artikelen

groeimindset
Dwars door je angst naar je potentieel 
Dwars door je angst naar je potentieel  1024 576 KennisConnect

Van een vaste mindset naar een groei mindset  

Je hoort het steeds vaker: ontwikkel een groei mindset in je team. Een wát? Een groei mindset! Een mindset die je stimuleert te blijven leren en ontwikkelen. Zodat je blijft groeien en je potentieel maximaal kunt benutten. Op die manier kan je team optimaal tot z’n recht komen.  

Mensen met een vaste of statische mindset geloven dat vaardigheden en intelligentie aangeboren zijn en niet kunnen worden ontwikkeld. Mensen met een groei mindset daarentegen geloven dat vaardigheden en kennis kunnen worden ontwikkeld door middel van leren, ervaringen opdoen en doorzettingsvermogen. Zij zijn door deze mindset flexibeler, positiever, houden van nieuwe uitdagingen, leren van fouten en feedback en bewegen beter mee bij verandering. En dat zijn de mensen die je graag in je team hebt.  

‘Of je nu gelooft dat je het kunt of niet kunt, in beide gevallen heb je gelijk.’ 

Henry Ford zei het al lang geleden: ‘Of je nu gelooft dat je het kunt of niet kunt, in beide gevallen heb je gelijk.’ Als je je mindset vast zet en gelooft dat je iets niet kunt leren, dan gaat je brein als het ware ook uit: ‘Hier hoef ik niet meer over na te denken, lukt toch niet.’ Een groei mindset stimuleert jou, en daarmee als vanzelf ook je brein, om in oplossingen en mogelijkheden te denken: ‘Eens even kijken welke opties er zijn.’ Betekent dat dat met een groei mindset per definitie alles lukt? Nee, maar het brengt je in ieder geval een stuk verder. En als je er niet in gelooft, dan lukt het zéker niet.  

Ai, in ons team zit de mindset muurvast… 

Het creëren van een groei mindset is een krachtige tool bij het verder ontwikkelen van een team. Wil je in je team een groei mindset en bijbehorende cultuur creëren, dan is het belangrijk de nadruk te leggen op inspanning en verbetering in plaats van op het directe resultaat. Stimuleer je collega’s om nieuwe dingen te proberen. En hanteer het motto fouten maken mag.  Door te benadrukken dat elke poging om iets nieuws te doen of iets anders te doen dan anders bijdraagt aan verbetering, kan een cultuur van groei en ontwikkeling ontstaan. Zodat je samen optimaal kunt functioneren en tot de beste mogelijke samenwerking komt. 

Dwars door de angst 

Om een groei mindset en cultuur te ontwikkelen moet je vanuit je comfortzone dwars door je angst naar je leer- en groeizone. En dat is spannend. Dat ervaren we ook vaak tijdens onze trainingen. In de comfortzone is het veilig en weten we waar we aan toe zijn. We blijven er dan ook graag. En dat zorgt ervoor dat we stilstaan. Daarom stimuleren we onze trainees altijd om een open houding aan te nemen en op zoek te gaan naar de mogelijkheden.  

Groeien doet altijd een beetje pijn.

Het is spannend om iets anders te doen dan anders, want je loopt het risico dat het niet goed gaat. Dat ongemak hoort erbij. Want zonder wrijving, geen glans. In de NLP, een methodiek voor persoonlijke ontwikkeling en communicatieverbetering, zeggen ze: er bestaat geen falen, alleen feedback. En we weten het eigenlijk allemaal wel: het is onmogelijk altijd direct je doel te bereiken. Binnen de NLP wordt dit gezien als een kans om feedback te verzamelen. Een kans om te vallen, te leren en weer op te staan, zodat je het opnieuw kunt proberen. Het is belangrijk om niet te veel te blijven hangen in wat er niet goed ging en je te richten op het verzamelen van feedback, zodat je deze informatie kunt gebruiken om verder te groeien.  

Feedback geven, een goed begin

Feedback is een belangrijke tool die je ook actief kunt inzetten bij het ontwikkelen van een groei mindset in je team. Hierbij is het essentieel om feedback op een positieve en stimulerende manier te geven. Door medewerkers elkaar opbouwende feedback te laten geven, kunnen zij leren van elkaars inzichten en ervaringen. Daarnaast zijn mensen vaak kritischer voor zichzelf dan voor anderen. Wanneer medewerkers zich realiseren dat ook anderen feedback ontvangen, zullen zij het eerder opvatten als een cadeau dat hen helpt om zich verder te ontwikkelen. 

Bij het ontwikkelen van een groei mindset,

hoort ook het erkennen van gemaakte fouten.

Dit betekent ook dat je sorry zegt als je iemand hebt gekwetst of het toegeeft als je een fout hebt gemaakt. Hoewel dit voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk is, is het wel essentieel. Vaak weerhoudt trots ons ervan om te groeien. Het maakt het moeilijk voor ons om onze eigen fouten te zien of te begrijpen hoe we kunnen verbeteren. Om deze reden mogen we nederigheid ontwikkelen en ons kwetsbaar opstellen naar elkaar. En als leidinggevende kun je hier heel goed een voorbeeldfunctie in vervullen. Zeg sorry, als je onredelijk was tegen een van je medewerkers. Geef het toe als je iets verkeerd hebt gedaan. Zo laat je zien dat het veilig is om je kwetsbaar op te stellen en wordt fouten maken gezien als iets dat mag en iedereen kan gebeuren.  

Van groei mindset, naar groei cultuur en een zelfverzekerd team 

Het bevorderen van een groei mindset in je team kan een belangrijke rol spelen bij de professionele ontwikkeling. Het kan helpen bij het aangaan van uitdagingen, bij het leren van nieuwe vaardigheden en omgaan met veranderingen. Kortom, het helpt je het potentieel van het team te maximaliseren. Door een cultuur van groei en ontwikkeling te creëren, bouw je een team dat gemotiveerd en zelfverzekerd is en bereid is om altijd te blijven leren en groeien. En dat is onze steeds veranderende wereld geen overbodige luxe.  

Benieuwd hoe wij die groei mindset creeren in een team? Kijk dan eens hier! Kijk dan eens hier!

Waardering
Oeps, de waardering ontbreekt! 
Oeps, de waardering ontbreekt!  1024 1024 KennisConnect

Het gevoel gewaardeerd te worden is belangrijk voor iedereen. Zonder waardering kun je niet optimaal functioneren. Niet in je persoonlijke leven en ook niet op je werk. Toch is gewaardeerd worden geen vanzelfsprekendheid. We horen in veel apotheken dat het team en management regelmatig waardering missen. Maar waarom is waardering zo belangrijk? En wat maakt dat we het vaak missen? 

Waardering

Iedereen heeft het nodig zich gewaardeerd te voelen. Het is een basisbehoefte die zorgt voor erkenning. En zonder waardering en erkenning kun je niet optimaal functioneren. Niemand niet. Respect krijgen, sympathie ervaren en gezien worden, allemaal aspecten die bijdragen aan een gevoel van waardering en erkenning. Als anderen laten merken hoe belangrijk je bent of hoe blij ze zijn met de dingen die je doet, voel je je beter en ben je gemotiveerder. Het zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en het stimuleert je om nog beter je best te doen. 

Je zult het ook moeten uitspreken of op andere wijze actief laten merken

In de Van Dale wordt waardering omschreven als: het op prijs stellen, zijn waardering uitspreken. Dat laatste is een belangrijke toevoeging. Iets of iemand op prijs stellen alleen is niet voldoende als je er impact mee wilt maken. Je zult het ook moeten uitspreken of op andere wijze actief laten merken. De Pyramide van Maslow laat zien dat waardering en erkenning een randvoorwaarde is voor zelfontplooiing en groei. Wil je werken met een team dat optimaal functioneert en dat groeit, dan zul je er dus voor moeten zorgen dat er veel ruimte is voor het erkennen en waarderen van je collega’s.   

Ontevreden collega’s die geen stap harder lopen… 

Denk je wel eens ‘hè, waarom loopt het nou niet lekker in het team?’ maar kun je je vinger er niet opleggen? Grote kans dat het gevoel van waardering ontbreekt. Een gebrek aan waardering zorgt voor ontevreden collega’s, die geen stap harder lopen dan nodig is. Voor hun gevoel wordt het immers toch niet gezien of gewaardeerd. 

Waardering in de apotheek 

Vaak schiet het actief waarderen van collega’s er in de apotheek, net zoals in veel andere organisaties, bij in. We zijn geneigd de nadruk te leggen op zaken die niet goed gaan. Dat is wel te verklaren, in een omgeving waar strakke processen voor het waarborgen van medicatieveiligheid essentieel zijn. Kwaliteit is superbelangrijk in ons werk. Maar dat maakt het gebrek aan waarderen nog niet ok. Wist je dat er tegenover opbouwende feedback of kritiek vijf complimenten moeten staan om weer in balans te zijn? Kritiek, hoe goed bedoeld ook, komt nou eenmaal veel harder aan. En hoewel het natuurlijk belangrijk is gemaakte fouten en kansen op verbetering met elkaar te bespreken, is het minstens zo belangrijk met elkaar te delen wat er allemaal goed gaat en waarover je tevreden bent.  

 Op naar meer waardering 

Vaak is het geen onwil, het gebrek aan waardering. Het schiet er simpelweg bij in. Of we hebben niet in de gaten hoe groot de impact is.  Maar nu we beter weten, kunnen we ook beter doen… Hoe je meer kunt waarderen? Met onderstaande ideeën helpen we je graag op weg: 

  • Denk niet alleen ‘Wat fijn dat dit goed is gegaan’ maar zeg het hardop. Een compliment geven is een kleine moeite dat veel positiefs oplevert. 
  • Waardering gaat over gezien worden. Dus neem af en toe deel aan de koffiepauze of lunch en maak oprecht contact met je team.  
  • Maak het benoemen van de dingen die goed gaan tot een vast onderdeel van jullie werk. Begin bijvoorbeeld elke werkoverleg met een korte ronde waarbij iedereen iets noemt dat goed is gegaan in de afgelopen periode. Iets waar hij of zij trots op is. En geef elkaar daar erkenning en waardering voor.  
  • Geef je een kerstpakket of andere cadeaus gedurende het jaar? Dat wordt nóg meer gewaardeerd als je er een persoonlijke boodschap aan toevoegt waarin je laten weten waarom je blij bent met je collega. 

Waardering tonen hoeft echt niet veel tijd te kosten

Waardering komt in vele vormen en maten. En voor iedereen zijn andere aspecten belangrijk. Probeer dus uit en kijk goed wat er bij er jouw collega’s werkt. Eén ding is zeker, waardering tonen hoeft echt niet veel tijd te kosten. Met een klein gebaar maak je al een groot verschil!  

Hoe kun je je waardering tonen? 

Dat kan door middel van een compliment. Waardering is meer dan alleen een compliment uitspreken. Het is laten blijken dat je iemand ziet. Bijvoorbeeld even koffie komen drinken in de pauze of een keer mee lunchen met je team. Aanwezig zijn als er iemand jarig is.  

Wat als waardering ontbreekt in het team? 

Mensen zijn ontevreden, gaan roddelen, lopen geen stap harder dan nodig (ze worden voor hun gevoel toch niet gezien), klaagcultuur. Het gevoel dat je hebt in het team ‘hè, waarom loopt het nou niet?’ Je kan er niet echt je vinger op leggen. Het is een onderbuikgevoel. Lees er meer over in ons blog ‘zorgen voor je team, noodzaak of bijzaak?’

Wil je hierover van gedachten wisselen met ons? Dat kan! Neem gerust contact op. Neem gerust contact op.

ontdek je blinde vlek
Ontdek je blinde vlek
Ontdek je blinde vlek 1024 683 KennisConnect

Blinde vlekken: iedereen heeft ze, niemand ziet ze. Want dat is nou precies hoe het met blinde vlekken werkt. Het is gedrag waarvan je zelf niet in de gaten hebt dat je het laat zien. En daardoor kan het je flink in de weg zitten.

Je kent het vast wel. Je loopt al een tijdje tegen dezelfde uitdagingen aan. Het gaat duidelijk niet zoals jij zou willen. Maar je hebt geen idee waarom niet. Grote kans dat je last hebt van een blinde vlek. Blinde vlekken zijn een deel van je persoonlijkheid waar je je niet bewust van bent. Het goede nieuws is: je omgeving is dat wél. Of nou ja, het goede nieuws… Feit is dat je anderen nodig hebt om je blinde vlekken te kunnen zien. Om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en valkuilen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Want je bedoelde het toch hartstikke goed?

Het is niet waar!

Feedback voelt soms als kritiek. Zeker als je het niet zag aankomen. Je veroordeelt of ontkent de feedback, voelt onbegrip en blijft in je comfort zone. Kortom, je steekt je kop in het zand. Wanneer je het moeilijk vindt om kritiek van anderen te ontvangen, dan houd je (onbewust) je blinde vlek in stand. En dat kost, zonder dat je het in de gaten hebt, veel energie en is een belangrijke oorzaak voor stress. En ja, het kan pijnlijk zijn om iets over jezelf te leren, waarvan je liever had gewild dat het er niet was. Heel pijnlijk zelfs. Je hebt er immers niet voor niets voor ‘gekozen’ de onderliggende oorzaak van het gedrag weg te stoppen.

‘Dat wat je het meeste raakt, is doorgaans je grootste blinde vlek.’

Maar zonder wrijving, geen glans. Juist in de feedback ligt de grootste kans op groei. De kans op een fijner leven of een betere samenwerking. Je wordt er een leuker mens van als je écht naar jezelf durft te kijken en ervaart als vanzelf meer rust en ontspanning.

Blinde vlekken in de apotheek

Het herkennen, erkennen en accepteren van je blinde vlekken is een voorwaarde om helemaal jezelf te kunnen zijn en optimaal te kunnen functioneren. Daarom zijn we heel alert op blinde vlekken tijdens onze trainingen. Een blinde vlek die we regelmatig tegenkomen, zit in het management.

‘Apothekers komen bij ons met een vraag voor teamontwikkeling, maar vergeten naar zichzelf te kijken.’

Welke rol speelt de houding en het gedrag van het MT in het functioneren van het team? En welke oplossing kan daar gevonden worden? We leggen de vinger op de zere plek. Zonder oordeel. Met de intentie blinde vlekken zichtbaar te maken, zodat teams optimaal kunnen presteren onder leiding van het MT. Een andere veelvoorkomende blinde vlek in de apotheek bevindt zich bij de apothekersassistenten. In deze rol vergeten we ons vaak te verplaatsen in het perspectief van de ander. De patiënt of de apotheker bijvoorbeeld. Het besef dat iedereen handelt met de beste intentie is er vaak niet. Terwijl juist dat besef voor veel wederzijds begrip kan zorgen.

‘Deze blinde vlek maken we graag zichtbaar tijdens onze trainingen.’

En we benadrukken altijd dat feedback en het zichtbaar worden van blinde vlekken niet gaat over goed of fout. Voor ieder gedrag is een oorzaak. Daar hebben we geen oordeel over. Maar dat betekent niet dat het je zo wilt laten. Het gaat erom dat je de kans grijpt te groeien als mens. En dat is heel waardevol voor je team, je baas en je persoonlijke omgeving. Maar bovenal voor jezelf!

Tips voor het zichtbaar maken van je blinde vlekken

  • Stel je open voor oprechte feedback. Vraag er ook actief om. Zie het als een kans om te groeien. Luister, zonder oordeel, naar de waarneming van een ander.
  • Neem een open, nieuwsgierige houding aan. Onderzoek of het kan kloppen. En of het waargenomen gedrag daadwerkelijk het gedrag is dat je liefst wil laten zien. Of het het gedrag is waarmee je de grootste impact maakt…
  • Return the favor. Geef anderen oprechte feedback, zodat nog meer blinde vlekken zichtbaar worden en opgelost kunnen worden.

Meer leren over respectvolle, verbindende communicatie en feedback geven? Je leest het in ons eerdere blog over geweldloos communiceren. Meer weten over blinde vlekken? Bekijk dit filmpje van Ray Klaassens, voormalig commandant bij de special forces.

farmakundigen en farmaceutsich consulenten
De farmakundige komt niet uit de verf. En dat is een gemiste kans…
De farmakundige komt niet uit de verf. En dat is een gemiste kans… 1024 834 KennisConnect

Als farmakundigen (FK) en farmaceutisch consultenten (FC) goed worden ingezet, kunnen ze van grote toegevoegde waarde zijn in de dagelijkse praktijk van de apotheek. En toch komen ze vaak niet uit de verf. In de interviews die we hielden onder FK’s en FC’s is een duidelijke rode draad te herkennen: ze voelen zich weinig erkend en ondergewaardeerd. En ervaren dat ze alleen staan in hun functie. Kortom de FK’s en FC’s lijken regelmatig tussen wal en schip te belanden. 

We komen ze steeds vaker tegen in de apotheek: FK’s en FC’s. Bij KennisConnect geloven we dat ze een de mooie brug kunnen vormen tussen de apotheker en het apotheekteam. En dat ze de apotheker veel werk uit handen kunnen nemen. Want medewerkers in deze rollen hebben een breed palet aan skills ter beschikking. Ze zijn opgeleid om bedrijfsprocessen te optimaliseren, managementtaken uit te voeren en projecten te leiden en kunnen uiteenlopende taken in de apotheek vervullen. Van leidinggeven tot medicatiebewaking en van website beheer tot kwaliteitsmanagement en assistentenwerk. In weinig rollen is de diversiteit zo groot.

En daar zit ook meteen de uitdaging.

Hoe stel je prioriteiten als je zoveel taken hebt? Hoe weten je collega’s waarvoor ze bij jou terecht kunnen? En hoe zorg je ervoor dat je niet verzandt in assistentenwerk omdat je door ziekteverzuim of verstek van assistenten steeds moet bijspringen? In de interviews die we hielden zien we een duidelijke behoefte bij FK’s en FC’s

  • Meer duidelijkheid over taken en verantwoordelijken.
  • Betere begeleiding in het leiding geven en aansturen van een team.
  • En meer ruimte voor de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap.

Werk jij als FK of FC? Dan hebben we een aantal tips voor je die je kunnen helpen beter tot je recht te komen in de apotheek.

Allereerst: zorg dat je een duidelijke functieomschrijving krijgt

Een functieomschrijving die ook is gecommuniceerd met je collega’s. Een functieomschrijving met heldere taken en verantwoordelijkheden helpt je bij het stellen van de juiste prioriteiten. Daarnaast zorgt het ervoor dat je collega’s ook goed weten wat je rol is binnen het team en waarvoor ze bij je terecht kunnen. Als jij vervolgens grenzen stelt op basis van de inhoud van je functie, zal dat veel eerder worden geaccepteerd.

Leidinggeven is een vak apart

Het vraagt tijd en inspanning om dit te leren. Investeer daarin. Vind je het geven van opbouwende feedback lastig? Ga daar dan mee aan de slag. Lees er meer over in ons blog over geweldloze communicatie of gebruik google: your best friend. Realiseer je ook dat je niet alles hoeft te weten. Het is niet aan jou om andermans problemen of fouten op te lossen. Leg de bal terug waar ‘ie hoort.

En stel je zelf ook kwetsbaar op.

Zelfreflectie is key op je pad naar persoonlijk leiderschap. Geef bij je baas aan wat je nodig hebt om je verder te kunnen ontwikkelen. Intervisie kan je daarbij helpen. Met intervisie krijg je inzicht in je eigen gedrag in voor jou lastige situaties. Door bewust te zijn van je eigen handelen krijg je meer grip op situaties en ben je in staat om meer invloed hierop uit te oefenen. Bovendien spreek je tijdens intervisie sessies je vakgenoten. Je krijgt een kijkje in andermans keuken, kunt elkaar scherp houden en dan kom je meer in je kracht als farmakundige of consulent.

Wil je je verder ontwikkelen als farmakundige of farmaceutisch consulent. Dan kunnen we je ook onze nieuwste training aanraden. In de training werken we aan de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap en krijg je handvatten voor het aansturen van een team. Communicatie skills, inzicht in jezelf en inzicht in hoe een team werkt helpen je daarbij. Meer informatie vind je hier.

waarom we doen wat we doen
Waarom we doen, wat we doen
Waarom we doen, wat we doen 683 1024 KennisConnect

Wij geloven dat het creëren van veilige en menselijke zorg zin heeft en zin geeft. Dat is onze missie. Daar zetten wij ons dagelijks vol overgave voor in. In deze blog leggen we je graag uit waarom we bij KennisConnect doen wat we doen.

Na jaren zelf in de farmacie te hebben gewerkt, was het in 2019 tijd voor een volgende stap. We hebben aan den lijve ondervonden wat er goed gaat in onze branche, maar zagen ook waar de kansen op verbetering liggen. We voelden aan alles dat we willen bijdragen aan veilige, menselijke zorg.

Het menselijke is een uitdaging

We zagen apothekers en managers struggelen met deze menselijke aspecten van het vak. Hoe motiveer je je team? Hoe spreek je mensen aan op gedrag? En ook: hoe zet je je trots/ego aan de kant en kun je je boodschap overbrengen door je te verbinden. Dat veel apothekers dat lastig vinden is niet zo gek. Hoewel het een groot onderdeel van ons vak is, is er tijdens de opleiding nauwelijks aandacht voor. En dan is er ook nog het team zelf. Natuurlijk werd er in de apotheken waar we werkten ook geïnvesteerd in teamontwikkeling. Maar vooral op de inhoud. Als we het team na de cursus vroegen hoe ze dat patiënt aan de balie beter gingen helpen, dan bleef het stil. Terwijl de praktische vertaalslag juist zo belangrijk is als je veilige, menselijke zorg wilt verlenen.

Kortom, we zagen een gat en zijn er vol overtuiging ingesprongen!

De naam KennisConnect hebben we heel bewust gekozen. Kennis staat bij ons voor vakkennis én zelfkennis. Omdat we heilig geloven in de combinatie. Door naast de inhoud ook naar jezelf te kijken, maak je het verschil. Connect staat voor de connectie tussen de zorgprofessionals en de patiënt en ook voor de connectie tussen zorgprofessionals onderling. Het is de verbinding die zorgt voor veiligheid en vertrouwen. De basis voor goede menselijke zorg. KennisConnect verbindt ratio met gevoel. Want als je ratio en gevoel in balans zijn kun je maximaal doen. Elke verandering gaat gepaard met bewustwording, zelfinzicht. Daar zetten wij op in met onze trainingen. Je kunt namelijk pas groeien als je blinde vlekken zichtbaar worden. Hier heb je iemand anders voor nodig. Altijd. Want je bent je niet bewust van je eigen blinde vlekken. Zelfkennis stelt je in staat jouw authentieke pad te volgen, je grenzen aan te geven en menselijke zorg te leveren. Zelfkennis zorgt ervoor dat jij kunt floreren in je werk én privéleven. Maar met dat laatste bemoeien we ons verder niet 😉

Het gaat om het resultaat

Onze persoonlijke manier van werken, heeft veel positieve effecten. Patiënten zijn minder angstig en delen meer informatie. Daardoor kun je als zorgprofessional gerichtere oplossingen bieden en samen tot het juiste besluit komen. Daarbij reageert de patiënt positief op empathische zorgprofessionals en dat zorgt voor meer werkplezier. Daarom bieden we bij KennisConnect inhoudelijke, praktijkgerichte trainingen aan. Altijd met een component van zelfreflectie. Als je jezelf goed kent, kun je empathie tonen. Meeleven met de patiënt/collega in plaats van mee lijden. Dit geeft een extra dimensie aan ons prachtige vak. Op deze manier ontwikkel je een persoonlijkheid als zorgprofessional, kun je nieuwsgierig zijn en je inleven in de situatie van de patiënt. Zodat je het verschil kunt maken in de patiëntenzorg.

Benieuwd wat wij te bieden hebben? Neem contact op of bekijk ons aanbod!

geweldloze communicatie
Geweldloos communiceren, een nieuwe trend voor softies?
Geweldloos communiceren, een nieuwe trend voor softies? 1024 1024 KennisConnect

Wij denken van niet! Geweldloos communiceren, oftewel verbindend communiceren, kan grote impact hebben op het verloop van een gesprek. En daar kunnen we in de apotheek dagelijks ons voordeel mee doen.

Er verandert veel in het dagelijkse werk in de apotheek. De werkzaamheden verschuiven steeds meer van back-office naar front-office. Waar je voorheen vooral procesmatig bezig was, laat je jezelf nu steeds meer op de werkvloer zien. Je voert opnamegesprekken in het ziekenhuis of spreekt met patiënten aan de balie en in de spreekkamer. Patiënten worden mondiger, de gesprekken uitdagender. Je werkt steeds vaker buiten je comfortzone. De nieuwe omstandigheden hebben hun weerslag op alle apothekers en assistenten in het team, waardoor ook de onderlinge dynamiek veranderd. En dat vraagt eveneens extra aandacht.

‘Communicatie en het creëren van de nodige verbinding echt een vak apart’

Het belang van communicatie wordt alleen maar groter in de apotheek. Onderlinge communicatie, communicatie met de patiënt, met andere zorgverleners, verzekeraars, leveranciers… Eigenlijk doen we de hele dag niets anders. En hoewel er in onze opleidingen van oudsher heel weinig aandacht aan wordt besteed, is communicatie en het creëren van de nodige verbinding echt een vak apart.

‘Ik irriteer me aan je werkhouding’

We herinneren het ons nog goed uit de tijd dat we zelf als apotheker werkten. Zo was er eens een teamlid dat niet alle werkzaamheden wilde uitvoeren, waardoor er extra druk bij de collega’s lag en onderling ontevredenheid ontstond. Ook bij mij, als apotheker, zorgde het voor irritatie. Ik liet het even sudderen, maar natuurlijk ging het probleem niet vanzelf weg. Dus ik stapte, met mijn oordeel onder m’n arm, op haar af. Inmiddels aardig geagiteerd, hoor ik mezelf zeggen: ‘Ik irriteer me aan je werkhouding. Je mag best wat meer rekening houden met je collega’s.’  Dat was niet zo handig, weet ik nu. Maar het heeft me jaren ervaring én investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling en communicatie skills gekost om er echt bedreven in te worden.

Nu zou ik zeggen dat me opvalt dat het teamlid niet alle werkzaamheden uitvoert en vragen naar de reden. En ik zou uitspreken wat dat met mij doet en wat de impact is voor de samenwerking. Zodat we vandaaruit naar een oplossing kunnen kijken. Een geweldloze manier van communiceren kan ervoor zorgen dat gesprekken, samenwerkingen en processen aanzienlijk beter gaan lopen. En daar hebben we allemaal baat bij. En hoewel empathie een centrale rol heeft in deze vorm van communicatie, is het zeker niet alleen voor softies.

Geweldloze communicatie, wat is het dan wél?

Geweldloze communicatie is een open en nieuwsgierige manier van communiceren waarbij empathie wordt gezien als sleutel om in verbinding met jezelf en elkaar te komen. Door op respectvolle wijze en zonder oordeel met je eigen gevoel en behoeftes én die van de ander om te gaan, ontstaat begrip, verbinding en groeit het vertrouwen. En welk team wil dat nou niet?

Er zijn nog tal van andere voordelen van verbindend communiceren. Doordat er minder wordt geoordeeld, wordt het minder persoonlijk en kun je de échte boodschap beter horen. Doordat een veilige omgeving ontstaat, durft iedereen zich uit te spreken, waardoor er minder onder de oppervlakte speelt en dingen niet onnodig groot worden. Het loont écht enorm als je in de apotheek investeert in geweldloze communicatie.

Daarom vier tips die je vanaf morgen in de praktijk kunt brengen.

  • Communiceer zonder oordeel, vanuit de feiten. Benoem dus wat je feitelijk ziet gebeuren, zonder daar je mening aan te koppelen. Bijvoorbeeld: Het valt me op dat dit de derde keer deze week is dat je te laat bent.
  • Vraag naar de perceptie van de ander en de oorzaak. Wellicht is er een goede reden, waar je geen weet van hebt. Reageer vanuit empathie.
  • Benoem ook wat het met jou doet. Bijvoorbeeld: Ik merk dat ik vervelend vind dat je te laat komt. Ik moet je werkzaamheden overnemen en dat is frustrerend in deze drukke tijden.
  • Geef je behoefte aan en koppel daaraan een concreet verzoek. Bijvoorbeeld: Het is voor mij belangrijk dat we allemaal op tijd beginnen en onze eigen taken doen. Zou je ook op tijd willen komen en het, als het een keertje echt niet lukt, op tijd willen laten weten?

Kleine aanpassingen, een heel groot verschil. Je best doen en stap voor stap verbeteren is een heel mooi begin. En als je zelf je communicatie verbetert, ben je meteen een mooi voorbeeld voor de rest van het team. Win-win!

Wil je meer weten over geweldloze communicatie? Lees dan het boek Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg.

Meer weten over ons aanbod aan teamtrainingen? Kijk dan eens hier!

 

zorgen voor je team; noodzaak of bijzaak
Zorgen voor je team; noodzaak of bijzaak?
Zorgen voor je team; noodzaak of bijzaak? 800 801 KennisConnect

Als apothekers zijn we opgeleid om binnen strakke kaders de processen in de apotheek te runnen. Een belangrijk deel van de dagelijkse werkzaamheden bestaat uit het managen van risico’s. We hebben geleerd ons werk wetenschappelijk en procesmatig te benaderen. En hoewel die benadering heel belangrijk is, blijft een ander groot aspect van de dagelijkse praktijk in onze opleiding onderbelicht. De menselijke kant. En laten zich nou juist op dat gebied vaak uitdagingen voordoen in de apotheek.

‘We zien een duidelijke rode draad’

In de uitdagingen die we tegenkomen tijdens onze teamtrainingen is een duidelijke rode draad te zien. Werkzaamheden die voor stress en andere uitdagingen op de werkvloer zorgen, zijn vaak van menselijke en emotionele aard. En dat begint al tijdens de specialisatiefase van apothekers tot openbaar apotheker specialist.

Het overkomt ons allemaal

In gesprek gaan met boze patiënten aan de balie, een assistent aanspreken op onwenselijk gedrag, grenzen aangeven bij je werkgever, sturing geven aan het team, langdurige spanning tussen apothekers, een team wat net niet lekker draait…Als apotheker krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken. En daar zijn we vaak niet goed genoeg op voorbereid. Want naast het feit dat we er nauwelijks in zijn getraind, zijn we vaak ook zelf onderdeel van het team of de uitdaging. Je zit er middenin en dan is het lastig om objectief naar de situatie te kijken.

Chaos in een team dat ooit zo succesvol was

Bij KennisConnect worden we regelmatig benaderd door apothekers waarvan het team niet optimaal samenwerkt. Hoewel het jarenlang als geoliede machine heeft gedraaid, doen zich nu uitdagingen voor. De apotheker heeft er alles aan gedaan om het op te lossen. Maar helaas, niets werkt. Wat is er gebeurd waardoor er chaos heerst in een team dat ooit zo succesvol was? Dat kan met heel veel dingen te maken hebben. Dingen die je als apotheker vaak niet zomaar ziet of boven tafel krijgt. Een impactvolle fout die ooit gemaakt is door het team, verandering van rollen binnen het team, een scheiding, ziekte of afscheid… Pas als je boven tafel krijgt waar het probleem écht zit, verdwijnt de blokkade en kan het team weer op volle kracht aan het werk.

Wees er op tijd bij

Merk je dat er sprake is van stress of spanning in het team? Loopt het niet meer zo soepel als voorheen? Dan is ons advies: Ga er direct mee aan de slag. Hoe langer je het laat voortslepen, hoe groter het probleem wordt. En dan ontstaat een negatieve sfeer. Een tweede advies: schakel hulp in. We willen niet preken voor eigen parochie, maar doen het in dit geval toch. Want feit is dat het ontzettend moeilijk is interventies uit te voeren in een team waar je zelf deel van uitmaakt. Je bent, of je nu wilt of niet, onderdeel van de uitdaging. En dat maakt dat je niet objectief naar de situatie kunt kijken, hoe goed je intentie ook is.

Een sterk team is op de toekomst voorbereid

Zorg dus niet alleen voor de processen in de apotheek, maar ook voor een sterk team waarin veiligheid en vertrouwen de basis zijn.  Dat is geen bijzaak, maar noodzaak. En doe dat altijd. Juist ook als er nog géén grote problemen zijn. Je hebt altijd te maken met pieken en dalen als je in een groep samenwerkt. De veranderingen in de apotheek gaan bovendien razendsnel. Er wijzigt veel en dat heeft impact op ieders baan en verantwoordelijkheden. Door periodiek een APK voor je team te plannen, werk je met elkaar aan de samenwerking en het vertrouwen. En neem je stress en negativiteit weg, voordat het echt een probleem kan worden.

Zorgen voor je team, we kunnen het echt iedere apotheker aanraden!

Nieuwsgierig naar wat wij kunnen bieden? Kijk dan eens hier!

persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling, wat moet je ermee…
Persoonlijke ontwikkeling, wat moet je ermee… 1024 1024 KennisConnect

Persoonlijke ontwikkeling. Tegenwoordig worden we regelmatig met deze term om de oren geslagen. En niet alleen op persoonlijk gebied, ook steeds vaker zakelijk. Maar wat is het nou precies? En waarom is persoonlijke ontwikkeling ook zakelijk belangrijk. Kortom: wat moet je ermee?

‘de sky is de limit’

Laten we met dat laatste beginnen. Je moet natuurlijk helemaal niets. Sterker nog, als je persoonlijke ontwikkeling als moetje ziet, dan kun je het wel achterwege laten. Aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling, heeft alleen zin als je gemotiveerd bent en je oprecht openstelt om te leren. Maar áls je dat dan doet, dan is de sky de limit.

Persoonlijke ontwikkeling is een proces

Terug naar de eerste vraag. Wat is persoonlijke ontwikkeling nou precies? Een rondje Google-en op de definitie van persoonlijke ontwikkeling levert van alles op, maar geen eenduidige beschrijving. Daarom geven we je onze visie. Bij KennisConnect zien we persoonlijke ontwikkeling als een proces waarin je jezelf beter leert kennen. Waardoor je nieuwe inzichten opdoet en belemmerende overtuigingen en patronen kunt loslaten. Zodat je persoonlijke kwaliteiten en talenten tot hun recht kunnen komen.

Overtuigingen, patronen…waar gáát dit over?

In je leven doe je allerlei overtuigingen op. De meeste al in je kindertijd. Op basis van je overtuigingen ontwikkel je, vaak onbewust, bepaald gedrag: je patronen. Stel, je hebt als klein kind meegemaakt dat afspraken regelmatig niet werden nagekomen. Daardoor heb je de onbewuste overtuiging opgedaan dat mensen niet te vertrouwen zijn. Dan kan het zo zijn dat je je steeds afvraagt of woorden en daden van je geliefden wel met elkaar in overeenstemming zijn, je achterdochtig bent als je een afspraak maakt met vrienden en je het werk van collega’s graag even zelf controleert. En dat heeft dan, onbewust, weer z’n impact op alle mensen waarmee je omgaat. Patronen spelen een grote rol in je dagelijks leven. Of je nu wilt of niet. Tenminste, totdat je je er bewust van wordt. Vanaf dat moment kun je ze ontstijgen. En dat is meteen waarom we geloven dat het ook zakelijk zo belangrijk is om aandacht te hebben voor je persoonlijke ontwikkeling. Alleen als je je in jezelf verdiept, begrijp je wat je beweegt en waarom je reageert zoals je reageert en kun je daarin bewuste veranderingen doorvoeren.

Persoonlijke ontwikkeling en leiderschap

Jezelf echt goed kennen is dus belangrijk als je een goede leider wilt zijn. Inzichten opdoen over wie jij bent, werken aan beperkende patronen en het doorontwikkelen van je kwaliteiten en talenten, helpt je om bewuste keuzes te maken en stevig in het leven te staan. En dan kun je je zonder te veel ballast verbinden met je team en hen onbevooroordeeld de ruimte geven die ze nodig hebben om zichzelf te laten zien, uit te spreken wat er leeft en hun werk zo goed mogelijk te doen. En daar plukken jullie allemaal de vruchten van.

Te weinig persoonlijke ontwikkeling in de apotheek?

In de apotheek zijn we van oudsher enorm gespitst op het optimaliseren van de processen. Want, zo wordt het geleerd tijdens de opleiding. Het gaat om het managen van risico’s en het naleven van de richtlijnen. Maar we werken er met mensen van vlees en bloed. Allemaal met hun eigen overtuigingen en patronen en bijbehorend gedrag en emoties. Daarmee omgaan, vraagt iets heel anders van een leider dan het managen van de processen. En dat word je helaas niet geleerd tijdens je opleiding. Maar laten we niet alleen de opleiding de schuld geven. Met persoonlijke ontwikkeling kun je natuurlijk ook zelf aan de slag.

De beerput die persoonlijke ontwikkeling heet

Toch hebben we gemerkt dat dat nog niet zo vaak gebeurt in onze branche. Want op persoonlijke ontwikkeling rust vaak nog een taboe. We zien het als iets voor de ‘zwakkeren’ onder ons. Of we zijn bang dat de persoonlijke beerput opengaat als we onszelf écht van alle kanten bekijken. En misschien is dat ook zo. Mísschien is er nog flink wat werk aan de winkel. Zoek dan de juiste hulp en begeleiding. Maar veeg het niet onder het tapijt. Want vroeg of laat steekt het de kop op. Als het niet allang aan de gang is, zonder dat jij het zelf doorhebt. En dan heeft het niet alleen impact op jezelf maar ook op je interactie met de mensen om je heen.

Bij KennisConnect geloven we dan ook dat persoonlijke ontwikkeling essentieel is als je een goede leider wilt zijn. Want je kunt pas echt goed voor je team zorgen, als je jezelf goed begrijpt en er niets meer in de weg zit. En door als leider bezig te zijn met je persoonlijke ontwikkeling geef je bovendien het goede voorbeeld aan je team. En we weten allemaal: goed voorbeeld doet goed volgen. En zó krijg je het balletje aan het rollen.

Meer weten over de persoonlijke ontwikkelingstrajecten van KennisConnect? Kijk dan eens hier!

hoera we gaan veranderen
Hoera, we gaan veranderen! Of, nou ja….
Hoera, we gaan veranderen! Of, nou ja…. 802 788 KennisConnect

Verandering biedt kansen. Dat geloven we als plannenmakers. We zien de mogelijkheden en gaan vol goede moed aan de slag. En toch is verandering niet makkelijk. Dit komt doordat bij verandering altijd weerstand komt kijken. Bij de één meer dan bij de ander. Maar bijna niemand is er helemaal vrij van. Wat betekent dit voor mij? Straks wordt alles anders, is mijn werk dan nog wel leuk? Heb ik nog wel de vrijheid die ik nu heb? Van een baan die je van binnen en buiten kent, stap je in een nieuwe, nog onbekende situatie. Als je niet inhoudelijk bij de verandering betrokken bent, zorgt dat voor onzekerheid, spanning en weerstand.

Het werk van de apotheker en z’n team verandert

In de apothekersbranche zijn veel veranderingen gaande. Zo verschuiven de werkzaamheden van back-office naar front-office activiteiten, bijvoorbeeld als het gaat om medicatieverificatie. In de openbare apotheek vragen de patiënten aan de balie meer aandacht door het preferentiebeleid en drukken de zorgverzekeraars een flinke stempel op ons vak. Er worden andere dingen verwacht dan je in eerste instantie deed. Soms begrijp je het doel, soms ook niet. Maar dat er veranderingen moeten plaatsvinden als we een bestaansrecht willen houden, daar zijn de meeste apothekers het over eens. En toch merk je dat je last krijgt van weerstand, een onzeker gevoel of wat frisse tegenzin om met de veranderingen aan de slag te gaan. En dan is er ook nog een team dat je mee moet nemen en begeleiden in deze verandering…

‘Evolutionair gezien zijn we ingericht op aanpassen en veranderen’

De Londense psychotherapeut Julia Samuel is gespecialiseerd in rouw en verlies in de breedste zin van het woord. Over omgaan met verandering zegt Samuel: ‘Evolutionair zijn we wel ingericht op aanpassen en veranderen, maar we vinden het tegelijkertijd vervelend om geen controle te hebben over onze situatie. En dan houden we ook nog eens van comfort én gaan we, omdat we in de oertijd altijd alert moesten zijn op gevaar, makkelijk van het slechtste uit. Daarom denken we al snel dat veranderingen niet veel goeds kunnen brengen. Maar het leven ís veranderen, we kunnen er niet aan ontkomen. Hoe beter je ermee omgaat, hoe gelukkiger en succesvoller je in het leven zult staan.’

Maar hoe doe je dat dan, zo goed mogelijk met een verandering omgaan?

Volgens Samuel is een goede relatie met jezelf onontbeerlijk voor succesvol veranderen. Zorg dat je jezelf goed kent en dat je weet waar je behoefte aan hebt in tijden van onzekerheid. Ook zelfcompassie is daarbij belangrijk. Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen, met aandacht en geduld. En maak ruimte voor dat waar je behoefte aan hebt. Weet je van jezelf dat je sneller boos reageert als je minder controle hebt over een situatie? Wees je daarvan bewust en neem een time out voordat het kan escaleren.

Een team in transitie

Als je leiding geeft aan een team in transitie, is het belangrijk om je te realiseren, dat je al 10 stappen verder bent dan je teamleden. Bovendien is het team regelmatig niet of veel minder inhoudelijk betrokken bij de verandering. Er worden keuzes voor hen gemaakt. Hun baan verandert ongevraagd en dat kan een onveilig gevoel geven. Investeren in het creëren van een veilige werkomgeving is dan heel belangrijk.

Besteed tijd aan de verbinding en het vertrouwen binnen het team, zodat iedereen zich open en eerlijk uit durft te spreken. Je kunt het team hierbij helpen door veel open vragen te stellen. Wat roept deze verandering op bij je collega’s? En wat hebben ze nodig om in de verandering mee te kunnen gaan?  Niet alleen geef je de ruimte aan het team om hun gevoel te delen en zelf ook vragen te stellen, ook krijg je als leidinggevende een goed beeld van wat er speelt binnen het team. Daar kun je in het verdere proces op inspelen.

Kom in de stretch zone…

Regelmatig begeleiden we bij KennisConnect apothekers en andere zorgprofessionals die in transitie zijn. In de teamtraining Verandering biedt kansen leggen we uit hoe verandering werkt en dat iedereen daarin vaste fases doorloopt. Kennis van verandering zorgt al voor een stukje rust. Men realiseert zich: dit gevoel is misschien niet fijn, maar iedereen heeft het én het gaat ook weer voorbij. Daarnaast gaan we aan de slag met de comfort, stretch en stress zones. In je stretch-zone bevinden we ons als we iets nog niet eerder gedaan hebben. We merken dat we het spannend vinden en dat we er nog niet zo goed in zijn. We worden uitgedaagd. In deze zone leren we het meest. Hoe meer teamleden zich open kunnen stellen voor de stretch zone, hoe kansrijker de verandering.

Kun jij ook hulp gebruiken bij het doorvoeren van veranderingen in jouw (zorg)organisatie? We komen graag met je in contact. Meer informatie: over de training vind je hier!

bloedverdunners dubbel risico
Bloedverdunners: de apotheek kan het verschil maken!
Bloedverdunners: de apotheek kan het verschil maken! 801 801 KennisConnect

In Nederland gebruiken meer dan 1 miljoen mensen enige vorm van bloedverdunners. Het is daarmee één van de meest gebruikte geneesmiddelen in ons land. Bloedverdunners, of eigenlijk antistollingsmedicijnen / anticoagulantia, zijn middelen die de stolling van het bloed verminderen of vertragen. Zo herstellen ze als het ware de balans. Het bloed mag niet teveel stollen, maar ook zeker niet te weinig, want dan kunnen ongewenste bloedingen ontstaan. Het gebruik van bloedverdunners is dan ook niet zonder risico. 

‘Per abuis stopte het gebruik automatisch na 30 dagen. Niemand merkte het op.’

Helaas gaat het regelmatig mis. Iedere zorgprofessional kan hiervan voorbeelden noemen. Denk aan het niet bekend zijn van de stopdatum als het gaat om duaal therapie, onduidelijkheid in geval van verschillende voorschrijvers, het niet therapietrouw zijn van de patiënt of een verkeerde dosering vanwege de nierfunctie.

Een infarct ligt op de loer

Eén voorbeeld is ons altijd bijgebleven. Een assistente deelde dat in de apotheek een recept met daarop een bloedverdunner binnenkwam. De patiënt gebruikte de bloedverdunner in een baxterrol, een geneesmiddel distributiesysteem. Per abuis is de bloedverdunner als tijdelijk in de rol gekomen, waardoor het gebruik automatisch stopte na 30 dagen. Niemand merkte het op. Totdat het veel later tijdens een review aan het licht kwam. De patiënt had toen al opnieuw een infarct gehad… Aan het gebruik van bloedverdunners kleeft eigenlijk een dubbel risico. Niet alleen brengen de geneesmiddelen zelf grote risico´s met zich mee. Ook zijn de patiënten die de bloedverdunners gebruiken vaak zeer kwetsbaar.

De toegevoegde waarde van het apotheekteam

Het apotheekteam kan een grote rol spelen als het gaat om het beheersen van de risico’s en vergroten van de patiëntveiligheid. Maar is dat nu al het geval? Vragen jij en je collega’s genoeg door om bijwerkingen en medicatie-gerelateerde problemen in beeld te krijgen? Weet je wat de afspraken zijn in je regio als het gaat om antistollingsmedicatie? Wat is wiens verantwoordelijkheid? Welke zorgverleners zijn er eigenlijk allemaal bij betrokken? Hoe is de samenwerking bij jou in de apotheek met de huisarts en specialist? Hoe gaat jouw team om met stopdata? Vaak is er in de praktijk nog veel ruimte voor verbetering. En die verbetering begint bij bewustwording. Enerzijds inhoudelijk, over de feitelijke risico’s. En anderzijds bewustwording over de essentiële rol die je als apotheker of apothekersassistent(e) kunt spelen bij het vergroten van de patiëntveiligheid.

Zet je deur wagenwijd open

Twee zaken vinden we bij KennisConnect extra belangrijk als het gaat om het spelen van die essentiële rol bij het uitgeven van bloedverdunners. Allereerst: Zorg dat je zichtbaar bent. Je meerwaarde zit in het verlenen van zorg. In het aansluiten bij de behoefte van de patiënt. Alleen als je zichtbaar bent, je de deur wagenwijd openzet, weet de patiënt dat ‘ie bij jou terecht kan. En belangrijker nog: in goede handen is. En in het verlengde daarvan, als je de patiënt centraal wilt stellen om bij zijn / haar behoefte aan te sluiten, vul dan niets in. Want door, met de beste bedoelingen, te denken voor de patiënt en in te vullen hoe iets zit, kunnen de grootste misverstanden ontstaan.

Leer meer over bloedverdunners en de rol van het apotheekteam

In onze training over bloedverdunners gaan we dieper in op de rol van het apotheekteam bij het uitgeven van deze geneesmiddelen. We beginnen bij de theorie. Want als je weet hoe bloedverdunners werken, begrijp je ook veel beter wat de risico’s zijn. Daarna maken we de vertaalslag naar de praktijk. Dit doen we door concrete handvatten te geven voor het voeren van een gestructureerd en toch persoonlijk consult met de patiënt. Zodat het team nog beter uitgerust is om interventies te initiëren en zo de patiëntveiligheid verder te vergroten.

We geven de training bloedverdunners regelmatig samen met Corien de Groot. Corien heeft jarenlang gewerkt als poliklinisch apotheker en is landelijk betrokken bij het beleid omtrent medicatieoverdracht. Ze weet precies waar de kritieke punten liggen. Leer Corien beter kennen en lees hier het interview dat we met haar hadden.

Meer informatie over de training bloedverdunners

Wij gebruiken cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.