Medicatieveiligheid: Bewustwording is onmisbaar

Mediatieveiligheid

Hoe werkbaar zijn alle regels in de protocollen? Is het wel haalbaar dubbele controles uit te voeren bij het klaarmaken en toedienen van parenteralia? En lukt dit dan ook op piekmomenten met een minimale bezetting? Dit nog even los gezien van het aantal keren dat een verpleegkundige wordt gestoord tijdens de medicatieronde door de patiënt, familie van de patiënt of collega’s… Met deze vragen worstelen verpleegkundigen dagelijks. In de praktijk zorgen deze worstelingen ervoor dat je de regels al snel ‘versoepeld’ in acht neemt. En laat dat juist niet de bedoeling zijn! Het woord ‘dubbele controle’ moet altijd zijn naam nakomen; goede hygiëne is noodzakelijk, een goede concentratie onmisbaar en het handboek parenteralia leidend.

                  ’Ik ga pas paraferen als alles op het etiket staat en alles is klaargemaakt’. Verpleegkundige

Bewustwording

Sommige regels zijn misschien belangrijk voor de veiligheid, maar in de praktijk lastig in te passen. Dat merkten we ook vorige week weer tijdens een training aan verpleegkundigen en apothekersassistenten. Een training met als doel bewustwording te creëeren rondom het klaarmaken en toedienen van parenteralia op de verpleegafdeling. Bewustwording van nut en noodzaak rondom de protocollen die je hierbij moet volgen.
In deze training zijn verpleegkundigen en apothekersassistenten samen op zoek gegaan naar de faalwijzen en gevolgen rondom het klaarmaken en toedienen van parenteralia.
Aan elke faalwijze hebben zij gezamenlijk een risicoklasse gehangen en interventies bedacht.  Prachtig om te zien hoe de groep gedurende de training in beweging kwam en vol inspiratie weer naar huis ging. De evaluaties waren lovend!

Nut en noodzaak

Bewustwording van nut en noodzaak rondom medicatieveiligheid is van groot belang. Daarom gaan wij vastberaden verder om in eerste- en tweedelijns zorginstellingen diverse trainingen te verzorgen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Ook bij u komen we graag langs om eens van gedachten te wisselen.Meer informatie aanvragen?Laat hier uw gegevens achter en we nemen zsm contact met u op.