
De weg naar een sterk apotheekteam
De weg naar een sterk apotheekteam https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2023/09/chang-duong-Sj0iMtq_Z4w-unsplash1-1024x683.jpg 1024 683 KennisConnect KennisConnect https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2023/09/chang-duong-Sj0iMtq_Z4w-unsplash1-1024x683.jpgWe merken het allemaal. De zorgvraag verandert, de ontwikkelingen in de apotheekbranche gaan snel en de werkdruk neemt alsmaar toe. En dat blijft niet zonder gevolgen. Uit de Resultaten Monitor Gezond werken in de zorg 2022 blijkt dat vier op de tien zorgprofessionals overweegt hun baan te verlaten en bovendien één op de tien dit daadwerkelijk van plan is. Hoe zorgen we ervoor dat we het tij kunnen keren en deze zo belangrijke professionals voor de zorgbranche behouden blijven?
Bouwen aan een goedlopend, veerkrachtig team
Technologische ontwikkelingen en de voortgaande digitalisering spelen ook de komende jaren een belangrijke rol in het faciliteren van de teams en het efficiënter maken van het werk. Maar daarmee zijn we er niet. Het bouwen van een goedlopend, veerkrachtig team is essentieel in een sterk veranderende omgeving. Naast de benodigde expertise is het ontwikkelen van vaardigheden om in deze omstandigheden adequaat te functioneren van groot belang.
Skills die je graag terug wilt zien in je team
Sociale vaardigheden, een efficiënte samenwerking, goede onderlinge communicatie, zelfregulering en probleemoplossend vermogen, een greep uit de 21st century skills die je graag terug wilt zien in je team. Ze dragen eraan bij dat zorgprofessionals in staat blijven met plezier menselijke zorg te leveren. En dat leidt dan weer tot duurzaam inzetbare teams en duurzame zorg. Een sterk en veerkrachtig team met de juiste vaardigheden zorgt er dus voor dat je veranderingen van buitenaf beter aan kunt. En dat leidt dan weer tot meer werkgeluk. Maar zo’n team heb je niet zomaar. Duurzame inzetbaarheid van zorgteams vraagt om duurzame teamontwikkeling. En dat kost tijd en inspanning van het hele team. De apotheker en andere leidinggevenden in de apotheek voorop.
Als apotheker krijg je het leidinggeven er als cadeau bij
Toch zien we dat het vaak lastig is om hier voldoende aandacht aan te geven. Dat begint bij het feit dat we er als apotheker niet voor zijn opgeleid. Op de site van de KNMP lezen we bij de inhoud van de universitaire opleiding farmacie: ‘De apotheker is een zorgprofessional met farmaceutische deskundigheid op het gebied van productzorg, farmaceutische patiëntenzorg en medicatiebeleid en daarnaast deskundige op het gebied van kwaliteitszorg, onderzoek, educatie en innovatie binnen de farmacie.’ Essentiële expertise voor een apotheker natuurlijk. Maar over leidinggeven aan een team wordt met geen woord gerept. Terwijl we allemaal weten dat het uitvoeren van bovenstaande taken onmogelijk is zonder een goed team om je heen. Het leidinggeven krijg je er simpelweg bij cadeau.
Het ontbreekt aan tijd en energie
En nog los van het feit dat we er vaak geen kaas van hebben gegeten, worden apothekers in beslag genomen door de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek, de (financiële) bedrijfsvoering, de samenwerking en onderhandeling met verzekeraars en praktische zaken als personeelstekorten. Het ontbreekt simpelweg aan tijd en energie om bezig te zijn met het bouwen aan een geolied team. Een team dat veerkrachtig is, kwalitatief goed werk levert en met plezier in de zorg werkt.
Maar hoe dan verder?
Hoe zorgen we er, met alle bekende uitdagingen, voor dat zorgprofessionals weer met plezier naar hun werk gaan en voor hun vak behouden blijven? Bij KennisConnect verzorgen we teamtrainingen die daarbij kunnen helpen. Dat is waardevol, omdat vaak een neutrale blik én expertise op het gebied van samenwerking binnen teams nodig is om de status quo te doorbreken en nieuwe stappen te zetten. Maar vroeg of laat moeten de teams het weer zelf doen. En daar zit misschien wel de grootste uitdaging. Want hoe houd je alle goede intenties levend? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar blijft zien en constructief blijft communiceren?
Teambox ter preventie of ter reparatie
Om daarbij te helpen hebben we bij KennisConnect een teambox ontwikkeld. De teambox bevat tools die leidinggevenden in de zorgbranche, van apotheker tot huisarts en van farmakundige tot praktijkmanager, ondersteunt in het doorlopend ontwikkelen van zorgteams. Ter preventie van uitdagingen of ter reparatie als dat nodig is. In de teambox vind je korte oefeningen om samen met je team te doen, bijvoorbeeld aan het begin van een werkoverleg om de verbinding te vergroten. Er zijn ook werkvormen om je team mee te laten denken, zodat de betrokkenheid groeit.
Intrinsieke motivatie, werkplezier en energie op de werkvloer
Door structurele inzet van de teamtools ervaren zorgteams meer autonomie, wat bijdraagt aan de intrinsieke motivatie, het werkplezier en de energie op de werkvloer. Zodat we weer in staat zijn als zorgteam de best mogelijke menselijke patiëntenzorg te leveren. En is dat niet waarom we uiteindelijk allemaal aan dit werk begonnen?
Meer informatie over onze teamtrainingen: https://kennisconnect.nl/trainingen/groeien-als-team/
De teambox is volop in ontwikkeling. Dit doen we samen met Zelfprofessionalisering. Wil je meer weten over de teambox? Stuur ons een berichtje!