Door de regels de risico’s zien

Medicatieveiligheid in de apotheek

Het is vrijdagmiddag 5 uur. Aan de balie loopt het lekker door. Jij en je team ruiken het weekend al. Dan komt er een passant binnen. Meneer is op vakantie in de buurt en komt met een recept voor antibiotica en ibuprofen. Je hoort je assistent zuchten, want het is een meneer die zelf niet goed weet welke medicatie hij gebruikt en het LSP lijkt niet te werken. Met als gevolg dat er niet goed achterhaald wordt welke medicatie in gebruik is. Naar intoleranties wordt al helemaal niet gevraagd.

Als apotheker denk je: hoe kan ik er nu voor zorgen dat mijn team in ziet dat het juist bij passanten erg belangrijk is alle informatie over geneesmiddelen, intoleranties en contra indicaties te achterhalen. Hier ligt een heel groot risico in de medicatieveiligheid. Wat als deze meneer toch acetylsalicylzuur gebruikt, een intolerantie heeft voor penicillines of geen maagbeschermer gebruikt?

Het nut en de noodzaak

We kennen het allemaal in de apotheek. De administratieve last wordt steeds hoger, het team voelt dat ze steeds meer ‘moeten’ in korte tijd en als manager weet jij even niet meer hoe je ervoor moet zorgen dat je draagvlak creëert. Hoe zorg je ervoor dat medicatieveiligheid onder de aandacht blijft. Rianne is beherend apotheker van een klein team en heeft zelf ervaring met hoe het is om je team te moeten overtuigen. Door tijdgebrek, maar ook bedrijfsblindheid, lukt het niet altijd om dit voor elkaar te krijgen.

Niet alle ‘regeltjes’ zijn zinloos, dat weet jij als manager maar al te goed. Hoe overtuig jij je team daarvan? Hoe zorg je ervoor dat je team zich bewust wordt van het nut? Hoe gaan ze de noodzaak voelen? Jouw team moet het nut zien en de noodzaak voelen van de handelingen die zij uit ‘moeten’ voeren. Jullie hebben als team immers hetzelfde doel: het zo veilig en goed mogelijk voor de patiënt regelen.

Training risico’s en vertaalslag naar de praktijk

In onze training risico’s en de vertaalslag naar de praktijk, gaan we met je team aan de slag. We laten het apotheekteam het nut zien en de noodzaak voelen van de handelingen die ze verrichten. We laten het team meedenken in ‘waar gaat het mis’ en ‘hoe zou dit beter kunnen’. Kortom aan de slag met de risico’s rondom medicatieveiliheid in de apotheek!

In 2020 geven we de training voor apothekersassistenten en farmaceutisch consulenten op 3 februari, en 13 april in regio Zwolle. Bekijk de scholingsagenda: https://www.pe-online.org/public/index.aspx?pid=136

Meer behoefte aan incompany: bel of mail ons voor de mogelijkheden.Meer informatie aanvragen?Laat hier uw gegevens achter en we nemen zsm contact met u op.