
Hoera, we gaan veranderen! Of, nou ja….
Hoera, we gaan veranderen! Of, nou ja…. https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2022/08/hoera-we-gaan-veranderen.png 802 788 KennisConnect KennisConnect https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2022/08/hoera-we-gaan-veranderen.pngVerandering biedt kansen. Dat geloven we als plannenmakers. We zien de mogelijkheden en gaan vol goede moed aan de slag. En toch is verandering niet makkelijk. Dit komt doordat bij verandering altijd weerstand komt kijken. Bij de één meer dan bij de ander. Maar bijna niemand is er helemaal vrij van. Wat betekent dit voor mij? Straks wordt alles anders, is mijn werk dan nog wel leuk? Heb ik nog wel de vrijheid die ik nu heb? Van een baan die je van binnen en buiten kent, stap je in een nieuwe, nog onbekende situatie. Als je niet inhoudelijk bij de verandering betrokken bent, zorgt dat voor onzekerheid, spanning en weerstand.
Het werk van de apotheker en z’n team verandert
In de apothekersbranche zijn veel veranderingen gaande. Zo verschuiven de werkzaamheden van back-office naar front-office activiteiten, bijvoorbeeld als het gaat om medicatieverificatie. In de openbare apotheek vragen de patiënten aan de balie meer aandacht door het preferentiebeleid en drukken de zorgverzekeraars een flinke stempel op ons vak. Er worden andere dingen verwacht dan je in eerste instantie deed. Soms begrijp je het doel, soms ook niet. Maar dat er veranderingen moeten plaatsvinden als we een bestaansrecht willen houden, daar zijn de meeste apothekers het over eens. En toch merk je dat je last krijgt van weerstand, een onzeker gevoel of wat frisse tegenzin om met de veranderingen aan de slag te gaan. En dan is er ook nog een team dat je mee moet nemen en begeleiden in deze verandering…
‘Evolutionair gezien zijn we ingericht op aanpassen en veranderen’
De Londense psychotherapeut Julia Samuel is gespecialiseerd in rouw en verlies in de breedste zin van het woord. Over omgaan met verandering zegt Samuel: ‘Evolutionair zijn we wel ingericht op aanpassen en veranderen, maar we vinden het tegelijkertijd vervelend om geen controle te hebben over onze situatie. En dan houden we ook nog eens van comfort én gaan we, omdat we in de oertijd altijd alert moesten zijn op gevaar, makkelijk van het slechtste uit. Daarom denken we al snel dat veranderingen niet veel goeds kunnen brengen. Maar het leven ís veranderen, we kunnen er niet aan ontkomen. Hoe beter je ermee omgaat, hoe gelukkiger en succesvoller je in het leven zult staan.’
Maar hoe doe je dat dan, zo goed mogelijk met een verandering omgaan?
Volgens Samuel is een goede relatie met jezelf onontbeerlijk voor succesvol veranderen. Zorg dat je jezelf goed kent en dat je weet waar je behoefte aan hebt in tijden van onzekerheid. Ook zelfcompassie is daarbij belangrijk. Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen, met aandacht en geduld. En maak ruimte voor dat waar je behoefte aan hebt. Weet je van jezelf dat je sneller boos reageert als je minder controle hebt over een situatie? Wees je daarvan bewust en neem een time out voordat het kan escaleren.
Een team in transitie
Als je leiding geeft aan een team in transitie, is het belangrijk om je te realiseren, dat je al 10 stappen verder bent dan je teamleden. Bovendien is het team regelmatig niet of veel minder inhoudelijk betrokken bij de verandering. Er worden keuzes voor hen gemaakt. Hun baan verandert ongevraagd en dat kan een onveilig gevoel geven. Investeren in het creëren van een veilige werkomgeving is dan heel belangrijk.
Besteed tijd aan de verbinding en het vertrouwen binnen het team, zodat iedereen zich open en eerlijk uit durft te spreken. Je kunt het team hierbij helpen door veel open vragen te stellen. Wat roept deze verandering op bij je collega’s? En wat hebben ze nodig om in de verandering mee te kunnen gaan? Niet alleen geef je de ruimte aan het team om hun gevoel te delen en zelf ook vragen te stellen, ook krijg je als leidinggevende een goed beeld van wat er speelt binnen het team. Daar kun je in het verdere proces op inspelen.
Kom in de stretch zone…
Regelmatig begeleiden we bij KennisConnect apothekers en andere zorgprofessionals die in transitie zijn. In de teamtraining Verandering biedt kansen leggen we uit hoe verandering werkt en dat iedereen daarin vaste fases doorloopt. Kennis van verandering zorgt al voor een stukje rust. Men realiseert zich: dit gevoel is misschien niet fijn, maar iedereen heeft het én het gaat ook weer voorbij. Daarnaast gaan we aan de slag met de comfort, stretch en stress zones. In je stretch-zone bevinden we ons als we iets nog niet eerder gedaan hebben. We merken dat we het spannend vinden en dat we er nog niet zo goed in zijn. We worden uitgedaagd. In deze zone leren we het meest. Hoe meer teamleden zich open kunnen stellen voor de stretch zone, hoe kansrijker de verandering.
Kun jij ook hulp gebruiken bij het doorvoeren van veranderingen in jouw (zorg)organisatie? We komen graag met je in contact. Meer informatie: over de training vind je hier!