
Interview met expert: Linda Middelkoop
Interview met expert: Linda Middelkoop https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2021/02/foto-linda-vierkant.jpeg 640 640 KennisConnect KennisConnect https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2021/02/foto-linda-vierkant.jpeg“Zorg op maat leveren is de toekomst! Daar levert de farmaceutisch consulent een grote bijdrage aan.”
Ik spreek met Linda Middelkoop, 31 jaar. Een jonge, gedreven vrouw. Ze vindt het belangrijk om zichzelf te ontwikkelen en blijft de uitdaging zoeken in haar vak. Linda heeft een indrukwekkende carrière in de farmacie. Ze is begonnen als apotheek-medewerker in de openbare apotheek. Na 4 jaar besluit ze de opleiding tot apothekersassistent te doen. Ze behaalt haar diploma en werkt vol overgave als apothekersassistent. Dan krijgt ze na 5 jaar de kans om de opleiding tot farmaceutisch consultent te doen. Die kans grijpt ze met beide handen en rondt de opleiding met succes af.
Na 12 jaar in de apotheek wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ze gaat werken bij een recruitment en consultancybureau. Dat is van korte duur, mede door de corona crisis. Inmiddels werkt ze bij de klinische farmacie in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
‘Wat is het grootste verschil tussen de openbare apotheek en de ziekenhuisapotheek?’
Het grootste verschil met de openbare apotheek is het patiëntencontact. In de ziekenhuisapotheek is dit veel minder aan de orde dan in de openbare apotheek. Patiënten verblijven immers maar een korte tijd in het ziekenhuis. In de openbare apotheek is dit anders. Daar help je patiënten van A tot Z over een (zeer) lange periode. Ik heb hier geleerd om te denken vanuit het perspectief van de patiënt. Deze ervaring is zó waardevol voor de ziekenhuisapotheek. Neem bijvoorbeeld omzettingen; die worden in het ziekenhuis relatief eenvoudig gedaan, terwijl ik uit ervaring weet dat sommige patiënten er tijden over gedaan hebben om goed ingesteld te raken.
Er zijn natuurlijk ook veel overeenkomsten met de openbare apotheek. Geneesmiddelen blijven geneesmiddelen J. Alhoewel, over parenterale geneesmiddelen weet ik nog niet veel, die kom je in de openbare apotheek niet tegen. Maar ik vind het leuk om dat te leren.
‘Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?’
Van de zorg! Dat is echt mijn vakgebied. Maar het was vroeger trouwens niet mijn eerste keuze. Ik ben ooit begonnen als docent Nederlands. Maar ik kwam er al gauw achter dat dit niet bij me paste. Ik wil echt het verschil maken, me nuttig voelen en te zorgen. Ik vind het ook fijn om meteen resultaat van mijn werk te zien. Al deze factoren komen samen in mijn werk in de zorg. Ik kan mensen helpen op farmaceutisch gebied, dat vind ik heel mooi.
‘Je werkt in een team, wat vind je belangrijk voor het teamgevoel?’
Openheid. Openheid naar elkaar toe, over dingen die goed gaan. Maar diezelfde openheid ook over dingen die fout zijn gegaan. Zo blijf je verbeteren en houd je de kwaliteit hoog.
In mijn huidige baan ervaar ik een hele fijne sfeer. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Ik voel me trouwens nog wel een beetje een stagiaire in de ziekenhuisapotheek hoor! Het inwerktraject is lang en ik moet een examen doen om het af te sluiten. Dat is in de openbare apotheek wel anders!
‘Waar ligt jouw expertise?’
In de openbare apotheek heb ik gewerkt aan het opzetten van het ‘pil consult’. Dit consult dient ervoor om vrouwen bewust te maken van hun pilgebruik. Er is helaas maar weinig aandacht voor deze groep vrouwen. Jammer, want het betreft een grote groep en er is naar mijn mening nog veel winst te behalen. Tijdens het consult vraag ik naar bijwerkingen en geef ik voorlichting over de eventuele risico’s die bij pilgebruik komen kijken. In het begin benaderde ik actief vrouwen, maar naar verloop van tijd stuurden de huisartsen vrouwen naar mij door voor een gesprek. Nu ik in de ziekenhuisapotheek werk staan dit soort werkzaamheden als farmaceutisch consulent op een laag pitje.
‘Welk moment op je werk vergeet je nooit meer?’
Dat ik de opleiding tot farmaceutisch consulent mocht volgen. Ik heb destijds zoveel medewerking gehad van mijn baas en het team waar ik werkte. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor!
Wat ik ook nooit meer vergeet is de eerste werkdag in de ziekenhuisapotheek. Er werd tegen mij gezegd: ‘We beginnen helemaal opnieuw, op nul. Ongeacht je diploma’s’. Voor alle nieuwe medewerkers in de apotheek geldt hetzelfde inwerkprotocol. Dat was wel even wennen. Even had ik een ‘waar ben ik aan begonnen- gevoel’ maar ik zie dit ook als een leerproces. En dat heeft tijd nodig. Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen.
‘Wat is je grootste ergernis op het werk?’
Apothekersassistenten die weinig tot geen inlevingsvermogen hebben. Die alles vanuit hun eigen perspectief zien en geen rekening houden met de patiënt. Ik probeer mij altijd te verplaatsen in de patiënt. Hoe zou ik reageren als ik die patiënt zou zijn? Wat zou ik wel en niet willen horen? Een automatisch verhaaltje opdreunen kan iedereen. Bovendien komt het niet aan bij de patiënt en blijft het al helemaal niet hangen. Dit leidt bij de patiënt tot ergernis. We kunnen patiënten nog zoveel beter begeleiden. Ik ben ervan overtuigd dat er op dit vlak nog veel winst te behalen valt.
‘Wat is volgens jou het belang van een goed inlevingsvermogen?’
Neem bijvoorbeeld patiënten die medicatie voor diabetes of hoge bloeddruk komen ophalen. Zij moeten deze medicatie levenslang gaan gebruiken. Het is belangrijk dat je hierbij stil staat. Door vragen te stellen kun je problemen signaleren en waar nodig meedenken met de patiënt. Op deze manier houden we de zorg in de apotheek en krijgen de internetapotheken niet de overhand.
‘Wat is jouw grappigste of leukste moment in je carrière?’
De meeste grappige momenten zijn de misverstanden met patiënten. Ik had bijvoorbeeld eens een patiënt die mij zijn aambeien wilde laten zien. Hij wilde van mij horen of hij de dokter moest bellen. Ook ben ik eens bij een blinde meneer thuis geweest. Hij was zijn sleutels kwijt. Ik ben toen het halve huis doorgegaan om hem helpen zoeken. Lag ik daar half onder zijn bed op zoek naar de sleutels. Ik kijk daar met een glimlach op terug.
‘Wie heeft jou in het vak geïnspireerd?’
Dat is Kees van Amerongen. Ik ben Kees heel dankbaar. Hij is mijn grootste inspiratiebron. Kees heeft ervoor gezorgd dat ik mijn opleidingen heb kunnen doen. Bij het AMP werk ik nog steeds met hem samen. Ik vind zijn drive en passie voor de farmacie heel bijzonder. Hij blijft zich inzetten voor het verbeteren van de farmaceutische zorg.
‘Wat is je grootste droom?’
Mijn grootste droom is dat farmaceutisch consulenten meer bekendheid krijgen. Daar wil ik echt het verschil in maken en blijf ik voor vechten. Ik vind het belangrijk dat we beter op de kaart komen. Mijn droom is dat in elke apotheek minimaal één farmaceutisch consulent werkt. De toegevoegde waarde van een farmaceutisch consulent is enorm. We kunnen de medicatie reviews doen, projecten leiden, kwaliteitssysteem op orde brengen (en houden) en zorg op maat leveren aan patiënten. Zorg op maat is de toekomst! Daar ben ik van overtuigd.
Ik wil zichtbaar zijn en de verbinding zoeken met andere farmaceutisch consulenten. Door mij in te zetten bij Optima Farma probeer ik daar een rolmodel in te zijn. Zo hoop ik het vuurtje aan te wakkeren en farmaceutisch consulenten te motiveren om hetzelfde uit te dragen.
‘Wat wil je de lezer meegeven?’
Sta voor je werk en wees trots op wat je doet! Dit valt heus niet altijd mee, vooral als je voor je gevoel steeds tegen allerlei regels aanloopt. Maar JIJ als zorgverlener maakt het verschil voor de patiënt!
- Post Tags:
- apotheek
- apotheker
- interview met expert