Interview met expert

Lees ons interview met Nitika Chouhan
Nitika Chouhan

Interview met expert: Nitika Chouhan

Interview met expert: Nitika Chouhan 800 800 KennisConnect

“Je kan dromen of je kan er hard voor werken!”

Nitika Chouhan (33) is apotheker met een passie voor het ondernemerschap. Na haar studie begint ze als tweede apotheker in de bollenstreek. Dat vindt ze zo leuk, dat ze niets anders meer wil! Ze kan helaas niet blijven op die plek, maar al gauw dient een andere uitdaging zich aan. Nitika gaat aan de slag als beherend apotheker in een nieuwe apotheek op het centraal station van Amsterdam. Een prachtige, uitdagende baan waar ze haar creativiteit als apotheker en ondernemer in kwijt kan. Dan krijgt ze de kans om mede-eigenaar te worden van 3 medische centra in Amstelveen . Die kans grijpt ze met beide handen aan.

Dan ben je ineens mede-eigenaar van 3 medische centra. Dat is wel even wennen lijkt me?

Ja, dat was het zeker. Ik had natuurlijk al veel geleerd in de periode dat ik de apotheek op centraal station Amsterdam runde. Die apotheek voelde echt als mijn kindje, maar toch miste ik een duidelijke visie op de farmacie en chronische zorg in de wijk . Dat kon ik daar niet kwijt omdat ik veel te maken had met toeristen en passanten. In deze nieuwe uitdaging kon ik dit wel! Het waren wel drukke tijden want toen ik daar begon kwam ik gelijk in een fusie terecht.

Het heeft misschien ook zijn voordelen?

Ja, je kunt het vanaf het begin je stempel drukken. Maar het is ook hectisch: apotheken fuseren, apotheken sluiten en medische centra opzetten. Uiteindelijk hebben we van 5 apotheken 3 medische centra gemaakt. Wij leveren dus enkel zorg vanuit apotheken die gevestigd zijn in een medisch centrum. Multidisciplinaire samenwerking is volgens ons waardevol en essentieel om goede zorg te leveren. Nu dit staat wil ik mij meer focussen op de zorgrelaties met artsen en patiënten in de wijk. Mooie samenwerkingen aangaan met de wijk op het gebied van leefstijl. Bijvoorbeeld door in een buurtcentrum presentaties te geven over astma/COPD etc.

Een fusie heeft een grote impact op het team. Hoe krijg je die mee?

Een fusie is voor iedereen lastig, maar voor teams in het bijzonder! Je hebt te maken met mensen, die allemaal op een andere manier met verandering omgaan. Ik denk dat het fijn is dat mijn compagnon en ik een duidelijke visie hebben. Ook vullen we elkaar goed aan doordat we tegengestelde karakters hebben. Dat wil niet zeggen dat het allemaal vlekkeloos is verlopen: sommige werknemers zijn gebleven, sommige niet. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt bij het bedrijf. Ik geef mijn medewerkers altijd mee: ‘het is ook jouw bedrijf, jij werkt hier.’ Op de mensen die blijven bouwen aan ons bedrijf, ben ik enorm trots! Zonder hen zou het nooit zijn wat het nu is.

Wat vind je belangrijk in een team?

Ik vind dat een team zelfsturend moet zijn. Uiteraard blijf je als apotheker eindverantwoordelijk en is het jouw taak om handvatten te bieden. Ook vind ik het belangrijk dat medewerkers tijdig aan de bel trekken wanneer er iets is. Ze mogen altijd hun ‘emmertje’ komen legen bij mij. Goede communicatie met je medewerkers is essentieel voor een optimale samenwerking. Onze teams zijn nog volop in ontwikkeling. Training op het gebied  van persoonlijke ontwikkeling is daarin heel belangrijk en een continu proces. De visie van jullie bedrijf KennisConnect sluit dan ook helemaal aan bij onze  ambities te bouwen aan een topteam.

 Een balans tussen persoonlijke- en inhoudelijke ontwikkeling dus…

Ja! Als eigenaar vind ik het allerbelangrijkste dat mensen plezier hebben in wat ze doen. Het thuisfront is even belangrijk als het werk. Wij willen met ons bedrijf dat de medewerkers in balans zijn, werkplezier hebben. Want alleen dan kun je goede zorg leveren aan patiënten. Dit communiceer ik trouwens ook naar onze patiënten. Voor mij persoonlijk geldt dat mijn passie voor de apotheek even groot is als voor thuis. Mijn partner is een grote steun voor mij om deze apotheekpassie te kunnen combineren met een goede thuisbasis.

 Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Het ondernemerschap! Dat betekent voor mij bouwen aan ons  netwerk, de handen ineenslaan. Maar ook het leveren van goede zorg en het werken aan de zichtbaarheid van apothekers. Ik merk dat ik ook heel enthousiast wordt van het bijdragen aan discussies waar wij de meerwaarde van de apotheker kunnen laten zien of over een inhoudelijk onderwerp zoals astma/COPD. Ik ben eigenlijk altijd passievol, over veel dingen J. Dansen is bijvoorbeeld ook een passie van mij. In dans kan ik mezelf uiten, zonder dat anderen daar een menig over hebben. Dat vind ik enorm belangrijk.

Wat vind jij belangrijk op je werk?

Dat je jezelf kan zijn in welke rol dan ook. Jezelf zijn vind ik het belangrijkste.

Welk moment op je werk vergeet je nooit meer?

Dat is vooral een heel grappig moment. Een patiënt die, in corona tijd, hard in de apotheek riep: ‘ik heb hier een potje poep,  waar moet dat naar toe? De arts is dicht, kan ik het hier inleveren?’ Het hele team riep in koor ‘NEE, niet hier!’ Dit typeert zo erg de corona tijd. De arts dicht, lab dicht en de apotheek is open. Juist hier zie je ook de meerwaarde van apotheken in de meest spannende tijden. Wanneer de meeste zorgverleners niet laagdrempelig toegankelijk zijn, zijn wij wel een plek waar de patiënt naar toe komt voor zorgvragen.

 Wat is je grootste ergernis?

Mijn grootste ergernis is dat in de huidige maatschappij de patiënt vaak de dupe is van een administratief spel tussen apotheek, andere zorgverleners en de zorgverzekeraar.

De apotheek doet werk, zichtbaar of onzichtbaar. Daar zijn inderdaad financiële administratieve afwikkelingen aan verbonden. Ik krijg weinig energie van gesprekken met patiënten over waarom wij bepaalde kosten wel of niet kunnen vergoeden. Dat moet echt anders in de toekomst. Hopelijk zullen de overheid en zorgverzekeraars dit anders inrichten, met ons samen.

Wie is voor jou een inspiratiebron?

Dat zijn zelfstandige, goed georganiseerde en vooruitstrevende apothekers. Mijn (directe) opleiders Evelyn Schuil-Vlassak en Sigrid van Daal hebben een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling. Ook Swie Oei en Omid Mehrani, eigenaren van apotheek Amsterdam centraal, inspireren mij. Wat me inspireert aan deze apothekers is dat ze doorpakken, terwijl anderen roepen dat het zo slecht gaat met de apotheken. Zij gaan door, zijn zichtbaar voor patiënten en andere zorgverleners, hebben lef en doen het gewoon met eigen middelen. Dat vind ik leiderschap, echt een voorbeeld.

Wat is je grootste droom?

Mijn “droomapotheek-organisatie” werkelijkheid maken in Amstelveen. Daar werk ik nu keihard aan. Ik zeg altijd: ‘Je kan dromen of je kan er hard voor werken!’. En als je doet wat je leuk vind, dan voelt dat ook niet als werken. Want dat zou ik ook leuk vinden. Dat het werken niet voelt als werken, omdat het net voelt als je thuis. Al zie ik dat het ook belangrijk is om werk “af te sluiten” nu ik moeder ben, om thuis ook echt thuis te zijn. Met pensioen kunnen op mijn veertigste is daarbij ook een droom. Zodat ik ook weer leer loslaten, zodra ik heb gerealiseerd dat de sterke apotheekgroep in Amstelveen daar is zoals we hem willen hebben.

 Wat wil je de lezer meegeven?

Pak je eigen aandeel op in het creeëren van je eigen werkplezier. Zorg dat je doet, wat je wil doen. Grijp je kansen om het voor jezelf leuk te maken . Dat maakt de wereld zoveel leuker!

Volg Nitika op Linkedin

    Wij gebruiken cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.