Kennistrainingen

contra-indicaties wat moet je ermee?!
Contra-indicaties in de apotheek, wat moet je ermee?!
Contra-indicaties in de apotheek, wat moet je ermee?! 1024 683 KennisConnect

Contra-indicaties in de apotheek, wat moet je ermee?!

Vaak is het onduidelijk wat contra-indicaties (CI’s) betekenen en hoe je ze afhandelt. Denk bijvoorbeeld aan de contra-indicatie leverfunctiestoornissen, hartfalen of de CYP enzymen. Dit zijn voorbeelden van CI’s waarover kennis nodig is om de afhandeling juist te kunnen doen. Soms staat er een afgeleide CI in het apotheekinformatiesysteem. Wat is de betekenis en wat doe je hiermee in de afhandeling? En het allerbelangrijkste: hoe vertaal je jouw opgedane kennis naar de patiënt?

Heb je één van de volgende vragen:

 • Hoe zit dat eigenlijk precies met de afhandeling van de contra-indicatie hartfalen of leverfunctiestoornissen?
 • Wat zijn de gevolgen van de verschillende afhandelingen voor de patiënt?
 • Wat is jouw rol als apothekersassistent omtrent contra-indicaties?
 • Hoe communiceer je over contra-indicaties naar de voorschrijver?

Meld je dan aan voor deze training! We organiseren deze cursus op verschillende data en locaties vanaf oktober 2023.

De opbouw van de training

Er is een online voorbereiding, waarin filmpjes, stukjes tekst en opdrachten staan. Deze voorbereiding doe je, voordat je naar het praktijkgedeelte komt. De tijdsinvestering hiervoor is ongeveer 1,5 – 2 uur. In het praktijk gedeelte gaan we  aan de slag met de vertaling van je kennis over contra-indicaties naar de patiënt. Zo kunnen jij en je collega’s de theorie gelijk toepassen in de praktijk! Het praktijkgedeelte duurt maximaal 2,5 uur. We vullen de avond met een kleine hoeveelheid theorie, het uitwerken van de voorbereidende opdracht en we gaan aan de slag met casuïstiek. En wees niet bang: we gaan geen rollenspellen doen!

Meld je aan voor de training

Belangrijk om te weten: afmelding voor de training minimaal een maand van te voren, anders worden de kosten doorberekend.
  CVRM
  Bloedverdunners in de praktijk
  Bloedverdunners in de praktijk 1024 768 KennisConnect

  Bloedverdunners in de praktijk

  Op het gebruik van bloedverdunners, ook wel anticoagulantia genoemd, kleeft een dubbel risico; de patiënten die deze geneesmiddelen gebruiken zijn kwetsbaar en de geneesmiddelen zelf brengen grote risico’s met zich mee. Vaak is er sprake van combinatietherapie of triple-therapie. Huisartsen weten niet altijd goed waarom middelen naast elkaar worden gebruikt. Informatie vanuit de specialist wordt als ‘waar’ overnemen. Stopdata zijn regelmatig onduidelijk. Het risico is dat een combinatie onterecht door gebruikt wordt. Met alle risico’s van dien. Hoe is de samenwerking bij jou in de apotheek met de huisarts en specialist? Hoe gaat jouw team om met stopdata? Vraagt jouw team genoeg door om bijwerkingen en medicatie-gerelateerde problemen in beeld te krijgen? Merk je dat zij vaak vervallen in een ‘standaard-riedel’ in plaats van een consult toegespitst op de patiënt?

  KennisConnect heeft een training over anticoagulantia ontwikkelt om apotheekteams bewust te maken van de risico’s omtrent deze geneesmiddelen en handvatten te geven om een gestructureerd consult hierover te voeren met de patiënt. Dit zal leiden tot het initiëren van interventies en uiteindelijk tot een verhoging van de patiëntveiligheid

  Na afloop van de training weet je:

  • Wat hemostase is en het verschil tussen primaire en secundaire hemostase.
  • Hoe een diep veneuze trombose ontstaat
  • Het verschil tussen de verschillende anticoagulantia
  • Hoe een duaal en Trippel therapie is opgebouwd
  • de risico’s voor de patiënt bij innemen van bloedverdunnende geneesmiddelen.

   

  En ben je in staat om:

  • Bewust bewakingssignalen af te handelen
  • Een goed start- en vervolgconsult te voeren rondom bloedverdunners.
  Wij gebruiken cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.