
Samenwerking als aandachtsgebied in de apotheek
Samenwerking als aandachtsgebied in de apotheek https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2023/07/hands-2847508_1280-1024x682.jpg 1024 682 KennisConnect KennisConnect https://kennisconnect.nl/wp-content/uploads/2023/07/hands-2847508_1280-1024x682.jpgVerbetert de werksfeer, zorgt voor meer efficiëntie en betere patiëntenzorg
Een succesvol team dat optimaal samenwerkt, dat wil iedereen! In de praktijk blijkt het nog niet zo makkelijk om dat voor elkaar te krijgen. We doen allemaal hard ons best, maar de werkdruk is hoog en de communicatie niet optimaal. Vroeg of laat zorgt dat voor onderlinge irritatie. De samenwerking staat onder druk. En zie dan maar weer eens op het juiste pad te komen.
Een quick fix is geen duurzame oplossing
Als het team niet goed draait en de nood aan de man is, kiezen we al snel voor de voor de hand liggende oplossing. We springen zelf in het gat om het team te ontlasten, plakken een pleister hier en een doen een procesaanpassing daar. Maar een quick fix, is doorgaans geen duurzame oplossing. En zolang de oorzaak niet wordt aangepakt, houden we de situatie in stand. We belanden ongewild in een vicieuze cirkel die zorgt voor minder werkplezier en minder efficiency. Bij de apotheker én het team.
Mét elkaar resultaten behalen
Een succesvol team krijgt zaken voor elkaar door het gezamenlijke doel boven de eigen voorkeuren te plaatsen. Het behalen van resultaten als team staat voorop. En dat lukt alleen als van samenwerking een prioriteit wordt gemaakt. Als de samenwerking zich ontwikkelt van iets wat toevallig ontstaat tijdens het uitvoeren van ons werk, naar iets wat bewust wordt ingericht en vormgegeven. Als we niet naast elkaar met de beste intentie een zo goed mogelijke prestatie leveren, maar proactief kijken hoe het mét elkaar zo goed mogelijk kan worden aangepakt.
Van bijzaak naar prioriteit
In de apotheek kennen we teamleden die verantwoordelijk zijn voor een bepaald aandachtsgebied. Hoe komt het dat we wel teamleden hebben die verantwoordelijk zijn voor kwaliteit of astma/COPD als aandachtsgebied, maar niemand die zich specifiek bezighoudt met de samenwerking in het team? En wat kan er gebeuren als samenwerking wél een aandachtsgebied wordt? Als er focus komt op de samenwerking en het creëren van vertrouwen en open communicatie binnen het team, dan verbetert de werksfeer, ontstaat meer efficiëntie en beter klantcontact, wat de patiëntenzorg ook weer ten goede komt. En de apotheker hoeft bovendien minder vaak in te springen.
Hoe ziet dat er dan uit?
Een assistent, apotheker, consulent of farmakundige die specifiek verantwoordelijk is voor de onderlinge samenwerking. Klinkt leuk. Maar wat doet zo iemand dan? Allereerst is het belangrijk dat de verantwoordelijke goede voelsprieten en communicatieve vaardigheden heeft, nieuwsgierig is en zonder oordeel kijkt en luistert naar wat er gebeurt in het team en hoe collega’s met elkaar omgaan. Wordt er veel gecommuniceerd in het team? Wordt er onderling feedback gegeven? En hoe gebeurt dat? Is er voldoende vertrouwen om moeilijke zaken te bespreken? De collega die verantwoordelijk is voor de samenwerking signaleert, stelt vragen en maakt dingen bespreekbaar. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel essentieel in een goede samenwerking. De centrale vraag is, wat heeft het team nodig om de onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren. Dit soort vragen kunnen bijvoorbeeld onderdeel worden van het werkoverleg. Net als korte activiteiten om elkaar beter te leren kennen en de banden binnen het team te versterken. Zodat er oprechte interesse in en aandacht voor elkaar ontstaat.
‘Wij vinden het echt niet kunnen dat…’
Een voorbeeld uit de praktijk. Regelmatig merken we dat door een klein aantal assistenten voor de hele groep wordt gesproken. ‘Wij vinden het echt niet kunnen dat…,’ klinkt het dan al snel. Lang niet alle assistenten zijn het met zo’n uitspraak eens. Maar ga er maar eens tegenin. Dan kan het zomaar zijn dat jij onderwerp van gesprek wordt. En dat is spannend. Hier is een mooie rol weggelegd voor degene die verantwoordelijk is voor de samenwerking. Door allereerst een veilige gespreksomgeving te creëren en vervolgens kritisch nieuwsgierige vragen te stellen (wie zijn ‘wij’?) en ervoor te zorgen dat iedereen aan het woord komt.
Winst op bedrijfsniveau!
Werken in een team is een uitdaging. Maar als er bewust aan wordt gewerkt en open over wordt gepraat, levert dat zoveel winst op. Winst op bedrijfsniveau, voor de patiënt en het persoonlijk werkgeluk. En dat is de investering meer dan waard.
Heb je hulp nodig of wil je een keer vrijblijvend met ons sparren over wat jouw team nodig heeft? Neem contact op!
Lees ook ons blog ‘Zorgen voor je team; noodzaak of bijzaak?’