Medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn

Medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn

De kern van medicatiebegeleiding is het vormen van farmaceutisch advies toegespitst op de individuele patiënt. Op basis van richtlijnen, medicatiebewakingssignalen en patiëntkarakteristieken intervenieer jij als (ziekenhuis)apotheker om geneesmiddel gerelateerde problemen te verminderen of zelfs te voorkomen. In principe baseert elke apotheker zijn of haar advies op de laatste inzichten. Dit betekent (helaas) niet dat alle adviezen eenduidig zijn. In de praktijk komt het voor dat adviezen elkaar tegenspreken wat uiteindelijk resulteert in verwarring op de werkvloer.

De mate waarin adviezen tegenstrijdig lijken heeft te maken met context van de patiënt. In acute situaties kan een arts bijvoorbeeld besluiten om toch een gecontraïndiceerd geneesmiddel in te zetten. Een relevante interactie in de thuissituatie, is bij monitoring in het ziekenhuis vaak minder relevant. Naast verschil in context, spelen factoren als samenwerking en communicatie ook een rol in de wijze waarop een advies tot stand komt. Een voorbeeld hiervan is het toedienen van intraveneuze medicatie in de thuissituatie. Het formuleren van een farmaceutisch advies over de dosering, toediensnelheid en houdbaarheid van het infuus alleen is dan onvoldoende. Intensieve samenwerking tussen verschillende zorgverleners is noodzakelijk om de medicatiebegeleiding goed te laten verlopen. Tijdens deze training krijg je aan de hand van casuïstiek uitleg over de verschillen in medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn. Ook is er aandacht voor effectief samenwerken en het kunnen reflecteren op het eigen handelen.

Farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd & Hart

Deze training richt zich op (ziekenhuis)apothekers die willen werken aan professionele & persoonlijke ontwikkeling; deze zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit alles met de intentie om optimale farmaceutische patiëntenzorg te leveren. Farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd en Hart gaat over het toepassen van kennis (hoofd) afgestemd op je gevoel (hart). Er wordt gewerkt met kleine groepen (maximaal 15 deelnemers) zodat een veilig klimaat ontstaat en er veel ruimte is om te oefenen.

Gedurende elke bijeenkomst is er ruimte voor zelfreflectie en inbreng van eigen vraagstelling en knelpunten. Er wordt gewerkt met kleine groepen (maximaal 15 deelnemers) zodat een veilig klimaat ontstaat en er veel ruimte is om te oefenen. Naast deze training bieden we ook de volgende trainingen aan, waarbij farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd en Hart centraal staat:

Deze masterclass organiseren we samen met

 • Marjolijn Duisenberg, ziekenhuisapotheker en coach bij Zorgmuse

Ik meld mij aan voor deze masterclass

  Selecteer hieronder een datum of data:

  Kies gewenste datum  Voor wie & accreditatie

  • Openbaar apothekers: 6,5 punten
  • ziekenhuisapothekers: 6 punten
  Datum
  • 8 mei 2023
  • 9 mei 2023
  • 11 mei 2023
  Tijd
  • 9.30 uur - 17.00 uur
  Kosten

  €395 per training (inclusief trainingsprogramma, tussendoortjes en lunch)

  Locatie
  • Hoonhorst, nabij Zwolle
  • Utrecht
  • Hilvarenbeek (nabij Tilburg)

  • Samen beslissen over bijwerkingen
   “Zo’n bijwerking is vervelend, maar hoort erbij. Dat heb je al verschillende keren uitgelegd. Maar nu vraagt de patiënt alweer hoe het zit!“ Een training over kennis afgestemd op je gevoel: farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd & Hart.
  • Farmaceutisch redeneren
   “Je kent de laatste richtlijnen uit je hoofd en tóch neemt die ene arts nooit een advies van je over“ Een training over kennis afgestemd op je gevoel: farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd & Hart
  Wij gebruiken cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.