Medicatieveiligheid onder de loep
Wat is jouw rol?
Waarom krijgt medicatieveiligheid zoveel aandacht? Wat maakt het werken met medicatie zo risicovol? En wat is jouw rol en verantwoordelijkheid binnen het medicatieproces? Daar gaan we in deze training mee aan de slag!
De veilige principes vormen de basis van deze training. De veilige principes beschrijven wat jouw verantwoordelijkheden zijn als zorgverlener en dienen tevens als handvat voor het kwaliteitsdocument waar jij mee werkt. Om te kunnen begrijpen waarom het werken met medicatie zo risicovol is, krijg je uitleg over de verschillende toedieningsvormen van geneesmiddelen. Dit alles met de intentie om medicatie-gerelateerde problemen te voorkomen. Als verpleegkundige en verzorgende ben je namelijk de oren en ogen van arts, apotheker en andere zorgverleners. Jouw signalerende functie is dus ongelofelijk belangrijk!
Deze training heeft als doel om jouw rol binnen het medicatieproces te verduidelijken en te versterken. Dit bevordert de patiëntveiligheid en samenwerking met het team.
Na de training heb je:
- Inzicht in de risico’s van het medicatieproces
- Inzicht in de gevolgen van jouw handelen voor de cliënt
- Inzicht in de risico’s van het werken met medicatie
- Kennis van nut en noodzaak van het kwaliteitsdocument
- Inzicht in de gevolgen van slikproblemen en het herkennen ervan
En ben je in staat om:
- Eventuele hiaten in werkwijzen t.a.v het medicatieproces te herkennen en deze te bespreken met het team.
- Jouw handelen af te stemmen op de BEM-codering en bovendien te signaleren wanneer de BEM-codering niet meer voldoet bij desbetreffende cliënt.
- Tijdig slikproblemen te signaleren en hierop te acteren naar arts, apotheek en overige zorgverleners.