Teamtraining - kennis & kunde

Slikproblemen zichtbaar in beeld

Afbeelding KennisConnect training slikproblemen zichtbaar in beeld

Voor wie

Wil je meer informatie over deze training?

Heb je interesse in onze training, wil je even sparren over jouw situatie of ben je op zoek naar meer informatie? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier. We komen graag met je in contact en denken met je mee!

Informatie over deze training

Slikproblemen zichtbaar in beeld

Dysfagie is de medische term voor slikklachten of slikproblemen. Naar schatting lijdt 6 procent van de bevolking aan slikproblemen. Bij ouderen is dit circa 23 procent. In combinatie met ernstige aandoeningen zoals een beroerte, keelkanker of alzheimer stijgt het percentage bij ouderen zelfs naar 50 procent. Een veel voorkomend probleem waar je als apotheek van grote meerwaarde kunt zijn.

Regelmatig krijg je in de apotheek vragen van collega zorgverleners over het fijnmalen van medicatie. Welke vragen stel je? Hoe kom je tot een gedegen advies? Maar ook aan de balie heb je veelvuldig te maken met patiënten met slikproblemen. Hoe signaleer je slikproblemen bij deze mensen? Wat doe je en hoe zorg je dat je boodschap duidelijk overkomt?

Deze training geeft je inzicht in de oorzaken en gevolgen van slikproblemen. Je leert hoe je slikproblemen kunt herkennen, hoe je tot een besluitvorming komt en hoe je passende adviezen kunt geven in verschillende situaties. Met deze tools op zak kun je zelfverzekerd een collega zorgverlener en de patiënt van de juiste adviezen voorzien!

Leerdoelen

Na de training heb je:

1. Inzicht in de gevolgen van slikproblemen en het herkennen ervan

  • Je begrijpt de fysiologische gevolgen van slikproblemen
  • Je vergaart kennis over de symptomen en signalen van slikproblemen

2. Kennis over medicatie met vertraagde afgifte

  • Je begrijpt de principes achter medicatie met een vertraagde afgifte, inclusief hoe het geneesmiddel ontworpen is om de werkzame stof geleidelijk in het lichaam af te kunnen geven

3. Vaardigheden in het geven van adviezen over veilig medicijngebruik bij slikproblemen

  • Je kunt specifieke adviezen geven aan mensen met slikproblemen voor het veilig innemen van medicatie, rekening houdend met de individuele behoeften

Opbouw training

Je doet een online voorbereiding met kleine opdrachten. Dit doe je thuis en duurt ongeveer 1,5-2 uur. Tijdens het praktijkgedeelte van de training maken we de vertaalslag van je kennis naar de patiënt. Zo kun je de kennis direct toepassen als je de volgende dag weer naar je werk gaat. Het praktijkgedeelte duurt 2,5 uur. We vullen de avond met een kleine hoeveelheid theorie, het bespreken van de voorbereidende opdracht en we gaan aan de slag met casuïstiek. 

Heb je interesse in onze training?

Op dit moment is er nog geen nieuwe training gepland. Zodra er een nieuwe datum beschikbaar is, communiceren we de datum op deze pagina.

Wil je meer informatie of heb je interesse in een incompany training voor het volledige apotheekteam? Neem dan contact met ons op! We komen graag met je in contact en denken met je mee. Je kunt ons bereiken door te bellen of een whatsapp te sturen naar ons telefoonnummer: 0529-224009. Stuur je liever een e-mail? Dat kan via: info@kennisconnect.nl of vul ons contactformulier in. Dan nemen we je zo snel mogelijk contact met je op.

Bekijk al onze teamtrainingen

Training
Bloedverdunners (anticoagulantia) zijn risicovolle geneesmiddelen die vaak voorgeschreven zijn aan kwetsbare patiënten. In de praktijk blijkt dat huisarts en apotheek informatie vanuit de specialist vaak als ‘waar’ bestempelen. Hoe zit dat bij jou? Vraag je genoeg door om bijwerkingen en medicatie-gerelateerde problemen in beeld te krijgen?
Training
Veel patiënten zien de apotheek alleen als een uitgiftepunt voor geneesmiddelen. Zonde want de apotheek biedt zorg! Jij maakt hierin het verschil in je consult aan de balie. Dreun jij een riedeltje op of sluit je gesprek aan bij de behoefte van de patiënt? Wat is de impact van jouw verbale, non-verbale en para-verbale communicatie?
Training
Voor veel teams is het onduidelijk wat contra-indicaties (CI’s) betekenen en hoe je ze afhandelt. Denk bijvoorbeeld aan de contra-indicatie leverfunctiestoornissen, hartfalen of de CYP enzymen. Wat is de betekenis en wat doe je hiermee in de afhandeling? Wat is jouw rol als apothekersassistent omtrent contra-indicaties?