Masterclass systemisch werken in de zorg

Masterclass systemisch werken in de zorg

Waarom is het altijd dezelfde collega die met de hakken in het zand gaat als er iets dreigt te veranderen? Wat maakt dat je een ongemakkelijk gevoel krijgt bij alleen al het lezen van de naam van die ene patiënt? Kun je werk en privé wel gescheiden houden? En wat doet dit met je werk-privébalans?

 Mensen leven, leren en ontwikkelen zich in verschillende systemen. Je familie is zo’n systeem, maar ook je gezin, je werk, de vereniging waar je lid van bent of sociale omgeving. Je kunt zelfs naar de wereld om je heen kijken als systeem. Alle systemen kennen een eigen dynamiek, een systeemdynamiek, met invloed op het eigen systeem en de systemen daaromheen. Veel van onze bewuste en vooral onbewuste patronen en (belemmerende) overtuigingen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Dit maakt dat je ‘doet wat je doet’ en dat je ‘denkt zoals je denkt’.

In deze interactieve nascholing maak je kennis met systemen en leer je vanuit systemen te kijken naar vragen, situaties en problemen. Dat betekent niet dat we op zoek gaan naar de precieze inhoud van de vraag, maar naar de systemische achtergrond ervan. Wat is de context van de vraag? Waar is of was dit probleem ooit een oplossing voor? Wat is de geschiedenis van dit systeem? Je maakt kennis met je eigen familie- en organisatiesysteem en leert die van anderen (h)erkennen. Alleen als je jouw eigen plek in een systeem helder hebt, sta je – om het populair te zeggen – in je kracht. Hierdoor sta je meer in verbinding met anderen, waardoor je in staat ben om effectiever en krachtiger te communiceren, een goede energiebalans te houden en je soepeler in en tussen systemen te bewegen.

De trainers die je tijdens deze 3 dagen bijstaan nemen je mee in de theoretische kaders van systemisch denken, maar gaan vooral praktisch met je aan de slag met oefeningen en reflectie.

Wanneer je bewuster bent van de systemen waar je deel vanuit maakt, zul je merken dat het je energie gaat opleveren. En daarvan profiteer niet alleen jij, maar ook de systemen waar je deel vanuit maakt. Ongeacht of dit nu je werk, familie, sportvereniging of oude jaarclub is.

Programma systemisch werken in de zorg

Voor alle theorie geldt dat deze terugkomt in de oefeningen om ook echt te ervaren wat deze inhouden. Hierdoor ontstaat een aangename mix, waardoor je niet alleen luistert maar ook veel zelf aan de slag gaat! Deze masterclass is nadrukkelijk een introductie in het systemisch werk, bedoelt als zaadje om te laten ontkiemen…

Dag 1

Interactieve kennismaking met elkaar en met het systemisch gedachtegoed en de oorsprong hiervan. We leren genogrammen interpreteren en maken kennis met de fundamenten van de systeemtheorie. We oefenen met ‘systemisch waarnemen’ en maken kennis met de systemische principes en overlevingsmechanismen.

Dag 2

Patronen spelen een belangrijke rol binnen het systemisch werken en daarmee in ieders leven. We staan stil bij de achtergrond en ervaren ook hoe deze patronen invloed op ons en onze systemen hebben. De 6 patronen in het systemisch werk hebben een belangrijke functie en toch hebben we er vaak ‘last’ van. We staan dus ook stil bij hoe je voorbij patronen kunt groeien.

Dag 3

Deze dag staat in het teken van de wederkerige interactie tussen jou en je systemen. We verdiepen ons in de kunst van het helpen en de rol van empathie. Ook staan we stil bij de gave van het nemen of het ontvangen. We bespreken en ervaren de dynamiek van de stroming die er binnen en tussen systemen bestaat. Verdere verdieping vinden we in erkenning, misschien wel het moeilijkste dat er binnen systemisch werk is en daarom oefenen we daar ook mee voor we gezamenlijk afsluiten.

Trainers

Ralph de Backer is opgeleid als openbaar apotheker en volgde meerdere opleidingen als systemisch coach. Hij verdiept zich daarnaast – als promovendus – in de fundamenten van het systemisch gedachtegoed. Alles vanuit de drijfveer om mensen beter te maken. Deze training stelt hem in staat om anderen te laten kennismaken met systemisch gedachtegoed, wat hem onder meer heel veel kracht en rust heeft gebracht.

Marlies Schippers is opgeleid als apotheker, onderzoeker en psychodynamisch coach. De afgelopen jaren heeft ze veel inzichten gekregen op het gebied van communicatie, zelfontwikkeling en systemisch werk. Het resultaat? Een fijner, lichter leven. En dit geeft ze graag door.

Ik meld mij aan voor deze masterclass  Voor wie

  • Openbaar apothekers: 21 punten
  • Ziekenhuisapothekers: 21 punten
  • Farmaceutisch managers
  • Teamleiders
  Datum
  • Cyclus: 10 januari, 27 januari en 15 februari 2022
  • nieuwe data in overleg
  Kosten

  Prijs €1249,- ex. btw. Alle prijzen zijn inclusief trainingsprogramma, eten en drinken.

  Locatie

  's Graveland (nabij Hilversum) of locatie in overleg

  Voor online: vraag naar de mogelijkheden

  • Samen beslissen over bijwerkingen
   “Zo’n bijwerking is vervelend, maar hoort erbij. Dat heb je al verschillende keren uitgelegd. Maar nu vraagt de patiënt alweer hoe het zit!“ Een training over kennis afgestemd op je gevoel: farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd & Hart.
  • Medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn
   “Je hebt alles geregeld, iedereen is op de hoogte wat er moet gebeuren. Waarom duurt het dan nog dagen voordat de patiënt met ontslag kan?“ Een training over kennis afgestemd op je gevoel: farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd & Hart.
  • Farmaceutisch redeneren
   “Je kent de laatste richtlijnen uit je hoofd en tóch neemt die ene arts nooit een advies van je over“ Een training over kennis afgestemd op je gevoel: farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd & Hart
  Wij gebruiken cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.